Mari olakšao put Đokoviću - pet sati drame i spašena meč lopta protiv Beretinija

Britanac je ostvario najveću pobedu na grend slemovima otkako je operisao kuk

Prošle su četiri godine otkako je Endi Mari doživeo poraz na Australijan openu, nakon čega je izjavio da je moguće da je to njegov poslednji meč u karijeri. Nekadašnji svetski broj jedan je od tada prošao operaciju, ubacivanje metalnog kuka i daleko više padova nego uspona.

Ipak, četiri godine kasnije, uspeo je da ostvari najveći grend slem trijumf otkako je operisao kuk, pošto je u prvom kolu Australijan opena eliminisao 13. nosioca Matea Beretinija u meču koji je trajao skoro pet sati.

Mari je savladao finalistu Vimbldona iz 2021. godine rezultatom 6:3, 6:3, 4:6, 6:7, 7:6, i to nakon što je uspeo i da spasi meč loptu. Na kraju, posle mnogo preokreta i četiri sata i 49 minuta igre, eliminisao je favorizovanog Italijana i tako "sklonio" Beretinija iz četvrtine žreba u kojoj se nalazi i Novak Đoković.

Britanac je fenomenalno otvorio meč, ali je u svom uobičajenom stilu dozvolio Italijanu da se ne samo u potpunosti vrati u meč, već i da bude na poen od pobede. Ipak, izdržao je i podsetio na svoje najbolje dane, pa će u drugom kolu igrati protiv Tanasija Kokinakisa ili Fabija Fonjinija (meč prekinut pri vođstvu Australijanca 2:0 u setovima).