Sport

Amerikanac će udariti na Rusa - sin šampiona Australijan opena sanja isti podvig

Sebastijan Korda je u četvrtfinalu grend slema u Melburnu, 25 godina nakon što je njegov otac osvojio taj turnir
Amerikanac će udariti na Rusa - sin šampiona Australijan opena sanja isti podvig© Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Viđena je surova demonstracija moći u meču osmine finala Australijan opena koju je pokazao Rus Karen Hačanov, razbivši Jošihita Nišioku dobivši čak dva od tri seta bez ijednog izgubljenog gema.

Ali u četvrtfinalu, Rusu se pridružio i Amerikanac češkog porekla - Sebastijan Korda je prvi put stigao među osam najboljih na nekom grend slemu i to nakon što je u pet setova savladao Huberta Hurkača - 3:2.

Korda je u tri i po sata dugom meču bio bolji od Poljaka nakon drame, po setovima je bilo 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6, i to nakon što je u super taj-brejku bilo 10:7 za američkog tenisera.

To je prvo četvrtfinale na slemovima za 22-godišnjaka koji ima veliku tenisku tradiciju u porodici. Njegov otac Petr Korda, koji se svojevremeno takmičio pod zastavama Čehoslovačke i Češke Republike, pre ravno 25 godina osvojio je upravo Australijan open.

Nekada drugi teniser sveta svoj jedini grend slem osvojio je u Melburnu 1998. godine, a njegov sin rodio se godinu dana kasnije. Sada, četvrt veka od tog trijumfa, Sebastijan Korda i dalje sanja podvig i vraćanje tog trofeja u porodične vitrine. Inače, mlađi Korda je 2018. već osvojio Australijan open, ali u juniorskoj konkurenciji.

Korda, inače 29. nosilac na turniru, u četvrtfinalu u utorak igraće protiv Rusa Karena Hačanova, koji je u prvom setu protiv Nišioke, neverovatno, izgubio tek dva poena. U kakvoj su formi Rus i Amerikanac, biće to izuzetno zanimljivo četvrtfinale.

image