Sport

UEFA sprema revoluciju - skraćuju se kvalifikacije za Mundijal?

Putevi evropskih selekcija ka Svetskom prvenstva mogli bi da od narednog ciklusa budu kraći nego što je do sada bio slučaj
UEFA sprema revoluciju - skraćuju se kvalifikacije za Mundijal?Getty © Harold Cunningham / Stringer

Evropska fudbalska unija (UEFA) razmatra uvođenje novih važnih promena u svojim reprezentativnim takmičenjima, uoči novog ciklusa kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

U martu ove godine startovaće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024, ali UEFA je sve bliža odluci da radikalno skrati kvalifikacije za Mundijal koji će se igrati u SAD, Kanadi i Meksiku.

Kako javlja španski "As", UEFA razmatra mogućnost da zbog proširenja Mundijala sa 32 na 48 reprezentacija, i ona promeni svoje kvalifikacije. Evropa će na narednom Mundijalu umesto 13 predstavnika, sada imati 16 mesta.

Plan UEFA koji se razmatra je da se kvalifikacije skrate tako da 55 članica bude podeljeno u 12 grupa. Svaka grupa imala bi samo četiri ili pet timova, čime bi svaka reprezentacija mogla da odigra šest ili osam mečeva tokom kvalifikacija.

Do sada su grupe često imale po šest timova, što je donosilo 10 utakmica, a UEFA želi da skraćenjem kvalifikacija učini iste interesantnijim i smanji broj nezanimljivih utakmica. Preostala četiri predstavnika Evrope na Mundijalu dolazile bi kroz baraž.

UEFA razmatra i da promeni izgled Lige nacija, time što bi "A" diviziju učinila malo dužom - umesto da se pobednici grupa direktno plasiraju na Fajnal-for, UEFA planira da uvede plasman osam timova u plej-of, odakle bi četiri najbolja tima otišla na završni turnir. Time bi se dobio veći broj utakmica između onih najkvalitetnijih reprezentacija, što je nešto što UEFA želi da podstakne.

image