Sport

Cicipas u finalu Australijan opena - čeka Novaka, trofej i prvo mesto na svetu

Grčki teniser će u nedelju igrati najveći meč u karijeri, pošto će imati priliku da ostvari dve stvari koje mu do sada nikada nisu pošle za rukom
Cicipas u finalu Australijan opena - čeka Novaka, trofej i prvo mesto na svetuGetty © Mark Kolbe / Staff

Stefanos Cicipas je prvi finalista Australijan opena! Grčki teniser uspeo je iz četvrtog pokušaja da zabeleži pobedu u polufinalu grend slema u Melburnu, pošto je savladao Rusa Karena Hačanova - 3:1.

Po setovima je bilo 7:6, 6:4, 6:7, 6:3 za četvrtog tenisera sveta, koji će u nedelju igrati u svom drugom grend slem finalu, a boriće se za prvu titulu i prvo mesto na ATP listi.

Cicipas je slavio u meču dugom tri sata i 21 minut i to tek nakon četiri seta. Tek, pošto je u taj-brejku trećeg seta Hačanov uspeo da spasi dve brejk lopte, osvoji četiri poena zaredom i produži meč.

Ipak, nije Rus imao snage za više. Cicipas je držao vrlo visok nivo tenisa tokom čitavog meča i brejkom na startu četvrtog seta uspeo je da konačno "slomi" otpor rivala. Cicipas sjajno servirao, osvojio 82 odsto poena na ubačen prvi servis i napravio je čak pet brejkova tokom meča.

Sada će Cicipas u finalu čekati pobednika meča Novak Đoković - Tomi Pol, koji je na programu u petak od 9.30 po srednjeevropskom vremenu. Ukoliko Cicipas osvoji Australijan open, ne samo da će stići do prve grend slem titule u karijeri, već će postati i prvi igrač na ATP listi od 30. januara.

Cicipas, koji ima skor 10 pobeda u 10 mečeva u 2023. godini, u u jedinom grend slem finalu u karijeri je izgubio od Đokovića na Rolan Garosu 2021. godine.

image