Oproštaj legende bez Đokovića na terenu, Federer u poslednjem meču u karijeri igra sa Nadalom

Rodžer Federer, jedan od najvećih tenisera svih vremena, oprašta se od aktivnog igranja na Lejver kupu u Londonu, na kojem, između ostalih učestvuju svi članovi „velike četvorke“ – Novak Đoković, Rafael Nadal i Endi Mari.

Federer završava karijeru u 42. godini zbog velikih problema sa povredama i nastupiće samo u dubl meču. Poslednji put „maestro iz Bazela“ naći će se na teniskom terenu u petak zajedno sa Rafaelom Nadalom, a protivnici će im biti Džek Sok i Frensis Tijafo.

Federer je pre nedelju dana najavio da će mu Lejver kup biti poslednji turnir u karijeri, ali na njegovom oproštaju neće biti Novaka, barem ne u ulozi dubl partnera.

„Voleo bih da igram u paru sa Rafom Nadalom. To bi za poslednji meč u karijeri apsolutno bilo ostvarenje sna“, rekao je Federer pre nekoliko dana i želja mu se ostvarila.

Organizatori Lejver kupa saopštili su da je duel dublova planiran kao poslednji meč prvog dana Lejver kupa.

Pored spomenute četvorice, u „Timu Evrope“  se nalaze Kasper Rud i Stefanos Cicipas, dok će za „Tim sveta“ pored Soka i Tijafoa igrati još Dijego Švarcman, Aleks de Minor, Tejlor Fric i Feliks Ože-Alijasim.

U prvom meču singla igraće Rud i Sok, potom će na teren Cicipas i Švarcman, a onda će se sastati Mari i De Minor. Novak prvog dana neće igrati, ali ističe da će uživati u nadmetanjima svojih kolega.

„Osećaš se kao da igraš četiri meča dnevno – čak i kada ne igraš, pored terena i i bodriš saigrače, živiš svaki poen sa njima, angažovan si“, rekao je Novak, koji drugi put u karijeri igra na Lejver kupu.

„Na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“
„Nisam loše zahvatio loptu, ali jesam zakasnio na nju. Rodžer je bio u pogrešnom mestu na pogrešno vreme. Bilo je smešno. Ljudi su bili malo zabrinuti oko Federerovih leđa, ali kada je dao znak da je sve u redu, svi smo se smejali. Nadam se da neću više udarati svoje dubl partnere“, rekao je Novak uz smeh.

Zanimljiv podatak je da u timu „starog kontinenta“ igrači zbirno imaju 66 grend slem titula, dok ostatak sveta nema nijednu.

„Pitajte drugi tim kako se osećaju povodom toga. Drago mi je i počastvovan sam što sam deo ovog tima. Ovo je iskustvo koje se događa jednom u životu“, zaključuje Đoković.

Lejver kup u imao je zanimljivu uvertiru jer su prvi Federer, Đoković i Mari, zajedno sa kolegama, obišli centar Londona i Švajcarac je bio taj koji je Britancu delio lekcije o zemlji u kojoj živi.

Nezaobilazna je bila i debata o laskavoj titulu GOAT (najvećeg svih vremena), o čemu je Novak ipak ostao uzdržan.

„Uvek će postojati debata ko je najbolji svih vremena, to ostavljam drugim ljudima da sude. Ali njegov uticaj na igru je bio ogroman. Način na koji je igrao, bez napora, savršeno za oko teniskog trenera, igrača ili samo ljubitelja tenisa“, rekao je najbolji srpski sportista.

„Ostavio je ogromno nasleđe koje će živeti veoma dugo. On je jedan od najvećih sportista koji se pojavio, u bilo kom sportu. A njegova popularnost na terenu i van njega govori sama za sebe.“

Jedno od pitanja bilo je i da li će igrati u Melburnu sledeće godine, na šta je osvajač 21 grend slema istakao da „može samo da se nada“ u ovom trenutku.

Sa dva dana zakašnjenja im se pridružio Rafael Nadal, koji je potvrdio da, za razliku od velikog rivala, nema nameru da se penzioniše.

Nadal je u Madridu primio priznanje za dosadašnju karijeru, a nagradu mu je uručio kralj Felipe Četvrti.

„Nadam se da mi ova nagrada nije data misleći da je moja karijera gotova. Daleko od toga, to mi nije namera“, rekao je Nadal.

Federera su novinari pitali kada mu je bilo jasno da će morati da „okači reket o klin“.

„Poslednje tri godine bile su u najmanju ruku teske. Znao sam da sam na tankom ledu poslednjih godinu dana, otkako sam igrao na Vimbldonu. Pokušao sam da se vratim, ali postojalo je ograničenje u pogledu onoga što sam mogao da uradim. I prestao sam da verujem u to“, počeo je veteran iz Bazela.

„Vrlo brzo sam shvatio da je gotovo. Tako da se postavljalo pitanje, kako to da objavim i kada. Ovih nekoliko nedelja je bilo veoma emotivno, pokušao sam da pronađem prave reči, koje bi odražavale moja osećanja i hvala svim ljudima koji su mi pomogli na mom putu.“

On je u karijeri osvojio 103 titule, a od toga 20 grend slem trofeja, nakon eliminacije

„Velika četvorka“ u vocap grupi
„Sjajno je da imamo šansu da provedemo neko kvalitetno vreme van terena zajedno. Imali smo timske večere, pričali smo o tenisu, sportu, životu... Svi želimo da pobedimo i da se dobro pokažemo u isto vreme zbog Rodžerovog oproštaja i prilika da budem sa nekim od mojih najvećih rivala u karijeri, daje vam želju da delite lepo vreme van terena. Vocap grupa nas drži zajedno“, istakao je Đoković.

Federer je imao tri operacije desnog kolena posle eliminacije sa Vimbldona prošle godine.

„Pokušao sam da se vratim, ali postojala je granica u onome šta sam mogao da uradim. I prestao sam da verujem u to, da budem iskren“, dodao je legendarni teniser.

Britanski mediji su podsetili da je sa Federerom krenula nova era u svetu tenisa.

„Kada sam došao, ni mi nismo to očekivali. Nakon što se Pit Sampras povukao, tenis je klizio na dole. Šta je sledeće? Došao sam ja. Onda je došao Rafael Nadal, pa Novak Đoković, Endi Mari, svi zajedno. Došlo je do sjajnog miksa, svi smo pobeđivali 10 i više godina. Niko drugi nije mogao da osvoji. Kao da smo zaključali velike turnire. Siguran sam da će neki navijači biti tužni što odlazim, ali opet, uvek će biti novih, sjajnih ljudi“, istakao je Federer.

Za kraj, „bik sa Majorke“ priznao je da odlazi možda i najvažniji igrač u njegovoj profesionalnoj karijeri.

Federer i Nadal su odigrali 40 međusobnih duela u karijeri, a rezultat je 24-16 u korist Španca.

„Biće teško, pre svega za Rodžera bez sumnje, ali i za mene. Jedan od, ako ne i najbitniji igrač u mojoj teniskoj karijeri odlazi“, rekao je Nadal.

„Bilo je to prijateljsko rivalstvo. U pojedinim trenucima nije bilo lako, jer smo igrali za tako važne stvari u našim teniskim karijerama. U isto vreme smo umeli da prepoznamo da su lični odnosi važniji i bolji od profesionalnih uspeha“, zaključio je Nadal.