"Nisam ni zamišljao da ću 15 godina kasnije biti u finalu Australijan opena"

Na 15. godišnjicu od prvog trofeja na Australijan openu, Novak Đoković se plasirao u svoje 10. finale u Melburnu

Novak Đoković je po deseti put u karijeri u finalu Australijan opena! Srpski teniser savladao je bez većih poteškoća Amerikanca Tomija Pola 3:0, po setovima 7:5, 6:1, 6:2.

Izuzev prvog seta, Đoković je pokazao odličan i sasvim dovoljan nivo igre da bi pobedio 35. tenisera sveta i debitanta u polufinalima grend slemova. Nakon meča, i Đoković je bio zadovoljan time što je još jednom stigao do finala svog omiljenog turnira.

"Podrška publike mi sve mi znači, posebno u ovoj fazi moje karijere. Treba mi taj motor i ta energija, i hvala im na tome. Zahvalan sam da imam dovoljno 'gasa' da mogu da igram na ovom nivou na jednom najvećih terena na svetu", rekao je Đoković u razgovoru sa Džimom Kurijerom na terenu "Rod Lejver arene".

Na pitanje kako se oseća po pitanju energije pred finale, Novak je počeo šaljivo.

"Odlično je i savršeno, na 110 odsto sam", rekao je, što je Amerikanca nateralo da prokomentariše da Cicipas ugasi televizor, kako bi od Novaka dobili iskren odgovor.

"Stefanose, vidimo se za dva dana. Ne, ne, šalim se. Ne možeš da budeš svež kao na početku turnira, ali uložili smo mnogo rada van sezone da se fizičkim spremim da budem u dobrim uslovima, da mogu da igram u pet setova. Bio sam mnogo puta u ovoj situaciji u karijeri i tu i iskustvo pomaže. Nemaš mnogo vremena između poena, tu se mogu osetiti teške noge. Osetili smo ih nas dvojica u prvom setu, ali sam sačuvao nerve i koncentraciju, to je bio ključ. Posle sam bolje udarao loptu i srećan sam što sam ušao u još jedno finale."

Pre tačno 15 godina, 27. januara 2008. godine, Đoković je osvojio svoj prvi grend slem u karijeri. Da li je mogao da očekuje da će deceniju i po kasnije biti tamo gde jeste, dominirajući svetskim tenisom i pomerajući teniske rekorde?

"Imam živu i jaku maštu, ali mislim da nisam ovo zamišljao da će sve biti ovako. Blagosloven sam i zahvalan, to je sve što mogu da kažem. Trudim se da uživam i cenim svaki taj trenutak. Ne bi ovo bilo moguće bez moje porodice i mog tima. Moram da odam priznanje mom timu koji su uz mene i u dobrim i u lošim trenucima, ovo je njihov uspeh koliko i moj."

U finalu će mu rival biti Stefanos Cicipas, kog je već jednom pobedio u finalu grend slema, na Rolan Garosu 2021. godine.

"Dobio sam taj meč, tako da su pozitivna sećanja. Gubio sam 2:0 i mislim da sam se prvi put vratio posle 0:2 u finalu grend slema. To je bilo fizički, mentalno i emotivno velika bitka. Mnogo ga poštujem. Mislim da je jedan od najzanimljivijih igrača na Turu, sa svojim zanimanjima van terena i njegovom frizurom. Ali sad je sve to sa strane pred finale", bio je raspoložen srpski teniser.

Taj meč će biti i direktan okršaj za prvo mesto na ATP listi, koje će pripasti pobedniku nedeljnog finala.

"Naravno da dodaje i to nešto. Osvajanje grend slemova i kad si broj jedan, to su dve najveće stvari u tenisu. Da, hajde da vidimo šta će se desiti", rekao je Novak Đoković. Evo kako su srpski navijači pozdravili njegov trijumf ispred "Rod Lejver arene":