Sport

Đoković pomerio rekord - 33. grend slem finalom ostavio Federera i Nadala "u prašini"

Srpski teniser je sada još ubedljivije na prvom mestu u istoriji muškog tenisa po broju nastupa u najvećim mečevima
Đoković pomerio rekord - 33. grend slem finalom ostavio Federera i Nadala "u prašini"© Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Novak Đoković se plasirao u finale Australijan opena, svoje 10. u karijeri, pobedom nad Tomijem Polom 3:0. Srbin je slavio 7:5, 6:1, 6:2 i tako stigao do borbe za svoj 10. trofej u Melburnu, 22. grend slem titulu i prvo mesto na ATP listi.

Sve to će biti ulog u nedeljnom finalu (9.30 časova) protiv Stefanosa Cicipasa. A taj meč biće Novakovo 33. grend slem finale, čime je dodatno poboljšao rekord koji drži.

Đoković je od ranije rekorder po broju finala grend slemova u koje je stigao, a sa 33. plasmanom u finale, uspeo je da poboljša rekord i ostavi Rodžera Federera na dva finala manje. Rafael Nadal ih je do sada imao 30, pa je tako dodatno uvećana njegova prednost.

Kada se u jednačinu doda i ženski tenis, Đoković se izjednačio sa Serenom Vilijams, koja je 23 grend slem titule osvojila iz 33 pokušaja, pre nego što je prošle godine rešila da završi karijeru. Ispred je ostala samo Kris Evert, pošto je Amerikanka karijeru okončala sa 34 grend slem finala.

Inače, 2023. godina je postala 15. u kojoj je Novak Đoković uspeo da stigne do makar jednog grend slem finala, a prva takva bila je još 2007. godine. 

image