Sport

Zlatna prilika

Svaka prilika je zlatna prilika. Na ovo gledam kao na neki presudan momenat, kao na poslednje finale
Zlatna prilikaGetty © Cameron Spencer

Tim rečima Novak Đoković završio je konferenciju za medije nakon plasmana u finale Australijan opena, u kojem će se boriti za desetu titulu.

Najbolji srpski teniser, samo 12 meseci nakon odvratne sage i deportacije iz Melburna, vratio se na svoj omiljeni turnir i još jednom pokazao ono što je svima jasno – kada igra kako ume, apsolutno nema konkurenciju na ATP turu.

Svetski "broj 5" igraće u 33. finalu za 22. grend slem trofej (koliko ima i trenutni rekorder Rafael Nadal), ali će okršaj pod svodovima "Rod Lejver arene" biti i borba za teniski tron. Pobednik finala od ponedeljka će biti i prvi teniser sveta.

"Znam, odnosno verujem da neće biti poslednje finale, ali tako pristupam. Daću sve od sebe da osvojim novu titulu", dodao je Novak.

Najbolji srpski sportista na putu do finala eliminisao je Roberta Karbaljesa Baenu, Enca Kuokoa, Grigora Dimitrova, Aleksa de Minora, Andreja Rubljova i Tomija Pola.

Osim protivnika, morao je da se bori i sa povredom zadnje lože leve noge – doživeo je rupturu mišića još na turniru u Adelajdu i posebno u ranoj fazi turnira bilo bojazni od pogoršanja stanja i eventualnog odustajanja.

Međutim, pregurao je krizu i zahvaljujući fizioterapeutu Miljanu Amanoviću, koji je uradio vraški dobar posao, uspeo je da se oporavi i bude spreman za takmičenje na najvišem nivou.

Kako je i sam priznao, poslednjih nekoliko dana pomaže mu i doktorka Marijana Kovačević, čije terapije su umnogome popravile situaciju.

Prošao je i kroz lavinu različitih optužbi od stranih medija, koji su pokušali da ga destabilizuju, ali nisu uspeli.

Protivnik će mu biti Stefanos Cicipas, momak koji je uz Đokovića pokazao najviše na turniru, iako mu se, doduše, žreb poprilično "otvorio".

Osim Janika Sinera u četvrtoj rundi, nije imao ozbiljnijeg protivnika. Pored Italijana, pobeđivao je Kventina Alisa, Rinkija Hidžigatu, Talona Grikspora, Jiržija Lehečku i Karena Hačanova.

"Nema nešto mnogo tajni. Nismo igrali jedino na travi. On je dosta sazreo, ima 25 godina. Verovatno je na vrhuncu svojih sposobnosti. Ovo je možda meč njegovog života. Igra za broj jedan, za prvi grend slem protiv mene. Biće motivisan. Igra dobro, napredovao je", naveo je devetostruki šampion.

"Znam šta mi je činiti, znam kako da se taktički spremim. Pružao sam ovde neke od najboljih partija. Spreman sam da idem do kraja protiv njega. Pet setova, pet setova, pet sati, pet sati. Radujem se. Ovo finale je očekivano."

Ponovo će relacija servis-ritern odlučivati, možda je sada i važnija nego u mnogim prethodnim mečevima, ali će Novakov glavni zadatak biti da maksimalno optereti rivalov bekhend.

Grk je poznat kao jedan od igrača koji rano hvata forhend, posebno kada je drugi udarac posle servisa.

Pokušaće da bude agresivan i nametne svoj stil igre, što znači da je neophodno oduzeti mu tu agresivnost.

Đokovićev bekhend je izvesno jači i možda ključ pobede treba tražiti u toj dijagonali.

I mentalna prednost biće na strani srpskog asa, koji nikada u karijeri nije izgubio finale Australijan opena. Devet ih je odigrao i svih devet dobio.

Osim toga, u međusobnom skoru protiv Cicipasa vodi sa ubedljivih 10-2 u pobedama.

U seriji je od devet uzastopnih pobeda uključujući i jedino grend slem finale do sada, ono odigrano na Rolan Garosu 2021. Poslednji put Stefanos je bio bolji pre tri i po godine.

Kada se sve stavi na papir, jasno je da je pred Novakom nova prilika da ispiše istoriju, još jedna koja mu predstavlja veliki motiv.

"Sama činjenica da imam priliku da opet napravim istoriju je nešto što me strašno motiviše i inspiriše. To je jedan od najvećih razloga zašto putujem po svetu i neke stvari radim po hiljaditi put", zaključio je Đoković.

Zato, u nedelju od 9.30 po srednjoevropskom vremenu budite uz tv prijemnike i pratite najboljeg srpskog sportist.

Idemo u pohod na desetu titulu!

image