Sport

Đokovićevi istorijski rekordi - 22 slema, prvi na svetu i "dvocifreni" Melburn

Od ponedeljka, Novak Đoković je ponovo tamo gde pripada - na prvom mestu ATP liste
Đokovićevi istorijski rekordi - 22 slema, prvi na svetu i "dvocifreni" MelburnGetty © Graham Denholm / Stringer

Novak Đoković je osvojio Australijan open po 10. put u karijeri! Posle fenomenalne pobede nad Stefanosom Cicipasom 3:0 u završnom susretu turnira, srpski teniser uspeo je da na neverovatan način ispiše nove stranice istorije svetskog tenisa.

Ovom pobedom, Đoković je uspeo da stigne do 22. grend slem titule u karijeri, a od ponedeljka će biti i prvi teniser sveta, nakon skoro godinu dana pauze.

Prva velika stvar koju je Đoković uspeo da ostvari jeste to što je izjednačio rekord Rafaela Nadala sa 22 grend slem titule. Uz 10 trofeja u Melburnu, Novak ima i još sedam na Vimbldonu, tri na Ju-Es openu i dva na Rolan Garosa. Ali to nije ni izbliza sve.

Novak je postao i drugi teniser u istoriji koji je uspeo da osvoji dvocifren broj trofeja na jednom grend slemu. Rafael Nadal je to uspeo na Rolan Garosu, a sada je i on pokazao da je Australijan open "njegova dnevna soba". Na kraju krajeva, od 30. januara će ponovo biti najbolji teniser sveta, godinu dana nakon što su ga Australijanci oterali iz njihove zemlje kao da je kriminalac.

Od ponedeljka će zameniti Karlosa Alkaraza na čelu ATP liste i započeti rekordnu 374. sedmicu na toj poziciji.

image