Sport

Sudija pokazao okrugli crveni karton - scena u FA kupu zbog dva razloga

Detalj sa utakmice najstarijeg fudbalskog takmičenja je privukao veliku pažnju
Sudija pokazao okrugli crveni karton - scena u FA kupu zbog dva razlogaGetty © Charlie Crowhurst / Stringer

Četvrto kolo FA kupa donelo je spektakularnu utakmicu između petoligaša Vreksama i drugoligaša Šefild junajteda, koja je završena rezultatom 3:3.

Taj meč zbog toga moraće da bude ponovljen, ali na stadionu Šefilda, tima koji ponovo juriša ka Premijer ligi. No, ova utakmica ostaće zapamćena po detalju kada je sudija pokazao igrač karton okruglog oblika.

Vreksam je bio na pragu senzacije, zbog kasno primljenog pogotka će morati da igraju revanš, ali meč je obeležio i potez sudije Dina Vajtstona u 71. minutu utakmice. On je tada napadaču Šefilda Danijelu Džebisonu pokazao crveni karton.

I ništa tu ne bi bilo neobično da je karton bio kvadratnog oblika. Ipak, radilo se o kružnog oblika, što je mnoge ljubitelje fudbala zbunilo. No, ovaj oblik nije slučajan, već iza njega stoji konkretan razlog.

Ovakav oblik crvenog kartona je okrugli iz dva razloga. Prvi je da bi ih sudije u svom džepu u kom drže oba kartona mogli lakše da razlikuju kada je potrebno da ih izvuku iz džepa. Drugi razlog je taj da bi daltonisti koji pate od tritanomalije mogli da raspoznaju o kom se kartonu radi.

Pomenuti daltonisti imaju problema da razlikuju crvenu boju od žute, pa sada zbog promene oblika kartona mogu da razlikuju o kojoj se boji zaista radi.

image