Sport

"Ako Novaku ne dozvole da igra u SAD, biće velika šteta"

Direktor Indijan Velsa, nekadašnji teniser Tomi Has, nada se da će Sjedinjene Države promeniti pravila uoči masters turnira u Kaliforniji
"Ako Novaku ne dozvole da igra u SAD, biće velika šteta"Getty © Sarah Stier / Staff

Novak Đoković je osvojio Australijan open i stigao do 22 grend slem titule u karijeri, ali kako stvari stoje, ni ovog proleća neće moći da igra na američkoj turneji zbog toga što nije vakcinisan.

Američke vlasti ne dozvoljavaju nevakcinisanim strancima da uđu u zemlju, a direktor Indijan Velsa Tomi Has smatra da bi bila velika šteta da najbolji igrač sveta ne zaigra u Kaliforniji.

Prema važećim propisima državne administracije SAD, ukidanje vanrednog stanja koje je zbog korona virusa na snazi još od 2020. godine, najavljeno je za maj ove godine, kada bi moglo da bude i ukinuto pravilo o zabrani ulaska u zemlju za nevakcinisane strance.

Kako se turniri u Indijan Velsu i Majamiju igraju u martu i aprilu, to znači da bi Đoković u SAD potencijalno mogao da zaigra tek od leta, na mastersu u Sinsinatiju i Ju-Es openu.

"Očigledno je da je jedini problem u tome što on i dalje ne može da uđe u SAD, jer se ukidanje tih mera očekuje sredinom aprila ili u maju. Bilo bi lepo videti da se te mere ukinu malo ranije i da ga imamo na ovim turnirima u Indijan Velsu i Majamiju. Mislim da on želi da igra, tako da bi trebalo da mu damo šansu. Nadajmo se da će biti ovde. Po mom mišljenju, bila bi velika šteta ako ne bude ovde i ne dozvoli mu se da dođe", rekao je Has.

Ukidanje mera je najavljeno za 11. maj, ali mnogi senatori, naročito republikanci, zahtevaju da se te mere ukinu momentalno, pošto su tako stroge mere u drugim zemljama odavno ukinute.

image