Novi projekat Superlige: 80 klubova - bez napuštanja nacionalnih liga?

Projekat fudbalske Superlige, koji je neslavno propao 2021. godine, mogao bi ponovo da uzburka evropski fudbal, nakon što je kompanija "A22 Sports Management" objavila da ima novu viziju sa čak 80 timova u multiligaškom sistemu

Kako prenosi nemački list "Di Velt" timovi bi imali garantovanih minimum 14 utakmica u sezoni, a glavni sponzor je do predloga ovog formata došao nakon konsultacija sa skoro 50 klubova.

Novi projekat podrazumeva da će Superliga biti otvoreno takmičenje, sa kvalifikacijama kroz nastup na nacionalnom nivou, a svi njeni timovi će se takmičiti u svojim domaćim ligama.

Superliga je u sudskom sportu sa UEFA i FIFA, a konačnu odluku doneće Evropski sud pravde.

Bogatu evropsku Superligu zatvorenog tipa u aprilu 2021. pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati, nakon negodovanja navijača i fudbalskih upravnih tela. Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barselona i Juventus.

Šest engleskih klubova koji su učestvovali u pokušaju osnivanja Super lige Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, pored povlačenja, obavezali su se da više neće biti deo takvih projekata.

UEFA se protivi osnivanju Super lige i zapretila je da će kazniti sve klubove koji budu učestvovali izbacivanjem iz sopstvenih takmičenja, a fudbalere izbacivanjem iz reprezentacija.