Sport

Nezavisna komisija utvrdila - UEFA je kriva za fijasko u Parizu, a ne navijači Liverpula

Fudbalski klub Liverpul pozdravio je izveštaj nezavisne komisije, koja je za incidente uoči prošlogodišnjeg finala Lige šampiona u Parizu optužila Evropsku fudbalsku uniju (UEFA)
Nezavisna komisija utvrdila - UEFA je kriva za fijasko u Parizu, a ne navijači LiverpulaGetty © Matthias Hangst

Meč je odigran 28. maja prošle godine na stadionu "Francuska" u Parizu, a sam početak je kasnio 36 minuta zbog incidenata navijača oko stadiona, tokom kojih je policija koristila suzavac.

"Izveštaj u potpunosti opravdava navijače Liverpule i tvrdi da je UEFA prvenstveno odgovorna za propuste u organizaciji i bezbednosti navijača. Izveštaj komisije utemeljen na dokazima pokazao je da je postojala jasna i neposredna opasnost od fatalnog ishoda, kao i da je akcija navijača Liverpula spasila živote", navodi se u saopštenju Liverpula.

Nezavisna komisija saopštila je da "odgovornost za ozbiljne incidente koji su zamalo doveli do katastrofe", snosi UEFA, ali su propuste napravili i Fudbalski savez Francuske (FFF) i pariska policija.

Liverpul je pozvao UEFA da preduzme mere kako bi se obezbedila bezbednost svih navijača i kako se haotične scene više ne bi ponavljale.

image