Filmska priča hrvatske teniske senzacije rođene u Beogradu

Ni ozbiljni teniski poznavaoci nisu do sada čuli za Matiju Pecotića, ali hrvatski igrač, kojem tenis uopšte i nije primarni posao, potrudio se da za njegovo ime sada znaju i oni koji "beli sport" prate površno. I može se reći da su imali sreće jer o njegovom životu bez problema može i film da se snimi…

Matija Pecotić razočarao je američke medije jer je na startu turnira u Delrej Biču eliminisao domaćeg predstavnika Džeka Soka, koji je poslednjih sedmica nagovestio da bi mogao da se vrati u formu koja ga je dovela među 10 najboljih na svetu.

Međutim, malo poznati Hrvat zaustavio ga je u tom pohodu i to posle preokreta, rezultatom 4:6, 6:2, 6:2, za nešto više od dva sata igre.

Ni to ne bi bilo previše čudno da Pecotić nije trenutno 784. igrač sveta, da nema 33 pune godine i da mu je ovo bio prvi meč na ATP nivou u karijeri!

Rođen je 1989. godine u Beogradu, tri godine kasnije njegova porodica se preselila na Maltu, gde se i zaljubio u tenis, jer je njegov otac Goran igrao rekreativno.

Kada se preselio u Ameriku, upisao se na čuveni univerzitet Prinston, ali je i tada tenis bio u drugom planu. Sve do četvrte godine studija, kada je u NCAA ligi briljantnim partijama ispisao istoriju fakulteta.

Vodio je Prinston do najboljeg plasmana u poslednjih 50 godina, tri puta je izabran za najboljeg igrača Ajvi lige, a kako je bio rangiran na drugoj poziciji na listi svih tenisera sa koledža, odlučio je da posveti sportu.

Profesionalac je postao 2013. godine, najbolji plasman mu je bilo 206. mesto i, kada je bio nadomak proboja u Top 200, dogodio se veliki peh. Uoči Australijan opena 2016. godine morao je na operaciju bruha, nakon čega je doživeo alergijsku reakciju na anesteziju.

"Bio sam prikovan za krevet osam meseci. To je promenilo putanju mog teniskog puta i cele karijere", rekao je Pecotić jednom prilikom.

Levoruki momak kojem je, očekivano, najveća inspiracija Rafael Nadal, a koji je sparingovao i sa Novakom Đokovićem i Rodžerom Federerom, nije dozvolio da ga povrede pokolebaju.

Višak vremena je iskoristio da se opet posveti učenju, pa je posle diplome iz politike i finansija na Prinstonu, upisao i Harvard, gde je u poslovnoj školi došao i do master diplome.

I sam je priznao da se dvoumio između sporta i biznisa, ali je izabrao ovo drugo.

Dobijao je ponude i sa Vol strita, na kojem radi i nekadašnji hrvatski as Mario Ančić, ali je želeo da još jednom pokuša sa takmičenjem.

"Apsolutno volim ovu igru i znam da neću trajati zauvek, ipak imam 33 godine. Pokušavam da iskoristim svaki dan. Kad god stignem, trudim se da treniram svako jutro, pet-šest puta nedeljno. Nekad treniram i sa svojim šefom koji ima 70 godina. Ove sedmice sam trenirao s tipom koji je u kasnim 50-ima. Katkad morate biti kreativni", dodao je.

U međuvremenu, zaposlio se kao direktor tržišta kapitala u investicionoj kompaniji "Wexford Real Estate Investors", koja posluje na 20 tržišta u Americi i Kanadi.

U pitanju je kompanija koja vredi oko četiri milijarde dolara, zbog čega je, kako se inače tenisom bavi povremeno, morao da dobije dozvolu direktora za nastup na turniru.

"Morao sam danas da odem ranije sa posla. Poslao sam mejl celoj ekipi. Direktor me je pustio, ali ću i sutra morati da tražim slobodan dan", istakao je Matija posle bajkovitog uspeha.

On je isti najavio i trijumfima nad Tenisom Sandgrenom i Stefanom Kozlovom u kvalifikacijama, ali niko nije verovao da može da ugrozi Soka.

I to je učinio posle preokreta, potvrdivši da mu i sportska karijera nije gotova.

"Nisam očekivao da ću pobediti, ali nisam došao ovde s namerom da izgubim", rekao je Pecotić nakon meča pa nastavio:

"Sok je bivši Top 10 igrač s mnogo teniskog iskustva, bio bih arogantan kada bih rekao da sam došao po pobedu. Nisam pao pod pritiskom i uspeo sam da trijumfujem."

Jedan od najzaslužnijih za njegovu tenisku renesansu jeste trener Endrju Rub, kojem je Hrvat volonterski pomagao.

Na taj način je "ponovo otkrio ljubav prema tenisu", a američki stručnjak navodi da je svima bilo jasno da Matija, uprkos godinama, nije rekao poslednju reč na teniskom terenu.

"Godinu dana bio je naš volonterski trener i napravio veliku razliku, prenevši svoje iskustvo mlađim igračima. Veoma mi je drago što je napravio još jedan zamah i vratio se na tur", naveo je Rub.

"Matija ima visok takmičarski koeficijent inteligencije, što ga je učinilo izvrsnim trenerom. Ima i veliko srce i voli naporan rad, a na terenu se kreće kao igrači svetske klase."

Matija Pecotić je postao senzacija i dokazao da godine, a ni posao, ne moraju da budu prepreka za uspeh u jednom gladijatorskom sportu kakav je profesionalni tenis.

Već sada je glavni akter jedne od najlepših teniskih priča, ali bi njegova bajka mogla da se nastavi – za to je potrebno da savlada Markusa Girona u drugoj rundi.