Sport

Novi svetski rekord - fenomenalni Duplantis opet skočio u istoriju

Skakač s motkom je po šesti put u karijeri uspeo da pomeri granicu svetskog rekorda, a još uvek su mu tek 23 godine
Novi svetski rekord - fenomenalni Duplantis opet skočio u istorijuGetty © Maja Hitij / Staff

Švedska atletska zvezda Armand Duplantis postavio je novi svetski rekord s preskočenih 6.22 metra na dvoranskom takmičenju u skoku s motkom.

Ovaj podvig u francuskom Klermon Feranu, Duplantis je ostvario podigavši lestvicu za jedan centimetar u odnosu na svoj prethodni rekord ostvaren na Svetskom prvenstvu 2022.

Olimpijski pobednik iz Tokija preskočio je 6.22 metra u trećem pokušaju na Ol-star mitingu, koji organizuje tamošnja zvezda skoka s motkom Reno Lavileni, i tako impresionirao 4.000 gledalaca u dvorani. Dvadesettrogodišnji Duplantis opisao je osećaj postavljanja novog, šestog svetskog rekorda kao "vantelesno iskustvo".

"Kada imate ovakve trenutke, kada je energija na tako visokom nivou i kada poletite prema letvici, kao da lebdite. Nekako mi se čini da moje telo nije ni sletelo na strunjaču nakon tog skoka", objasnio je Šveđanin.

"Malo mi se sve to čini previše. Stvarno mislim da je to zbog Reno ​​jer on mi puno znači. Od prvih atletskih koraka bio je moj najveći idol", rekao je Duplantis o svom suparniku i nekad najboljem skakaču s motkom.

Duplantis je rekord postavio šesti put popravljajući ga svaki put za centimetar. Prvi put je to uspeo u poljskom Torunu pre gotovo tri godine sa 6.17 metara. Pre toga rekord je šest godina držao Lavileni sa 6.16 metara.

image