Đoković preživeo "golgotu" u Dubaiju - patio, pa pobedio 130. igrača sveta

Najbolji teniser sveta uspeo je nakon mnogo muka da savlada do sada nepoznatog češkog tenisera

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ostvario je pobedu u prvom kolu Dubaija, mesec dana nakon poslednjeg meča i osvajanja Australijan opena. Ipak, bilo je to sve samo ne ugodan događaj za Srbina.

Novi rekorder po broju nedelja provedenih kao najbolji na svetu i u muškom i u ženskom tenisu (ukupno 378 od ovog ponedeljka) mučio se čitava dva i po sata da savlada Tomaša Mahača - 2:1 (6:3, 3:6, 7:6).

Počelo je sve kako treba protiv 130. tenisera sveta, ali onda, kako je vreme odmicalo, 22-godišnji Čeh je bivao sve nadahnutiji, a Đoković sve stegnutiji. Napravio je čak 37 neiznuđenih grešaka na ovom meču, previše za svoje visoke standarde, ali je uspeo da bude dovoljno dobar kada je bilo najpotrebnije.

Do sada nepoznati Mahač uspevao je da frustrira Đokovića i tokom dobrog dela meča prikaže igru ravnu igračima iz društva 10 najboljih na svetu. Toliko mu je sve polazilo za rukom, ređao je vinere iz forhenda i bekhenda i agresivnom igrom terao Novaka u nezgodne pozicije.

Ipak, iako je Novak vratio Čeha u treći set, kada je od 4:1 brzo "prosuo" prednost do 4:4, uspeo je da sačuva živce tamo gde to gotovo uvek radi - u taj-brejku. Izgubio je samo jedan poen u poslednjem gemu meča i tako stigao do drugog kola turnira u Dubaiju, gde ga čeka Holanđanin Grikspor.

28. feb 2023 • 19:02

Napokon - Đoković je u drugom kolu Dubaija!

Novak Đoković je posle dva i po sata uspeo da savlada Tomaša Mahača 6:3, 3:6, 7:6, u taj-brejku 7:1! Mnogo je bilo mučenja, ali je pobeda ostvarena protiv inspirisanog Čeha!

Idemo u taj-brejk!

Rezultat je 6:6 u trećem setu i sada gledamo taj-brejk. Mahač je uspeo da fenomenalnom igrom odvede ovaj meč do poslednjeg gema. Da vidimo ko će u drugo kolo turnira u Dubaiju.

Ponovo sve isto - 6:5

Još jednom je Đoković na gem od pobede. U prvom pokušaju je Mahač odlično servirao i uspeo da stigne do 5:5, a nakon toga i najbolji teniser sveta uspeva da osvoji svoj servis gem bez previše problema.

Đoković je na gem od pobede - 5:4

Osvojio je Mahač lako svoj servis gem i izjednačio, a nakon toga, Đoković bez izgubljenog poena stiže na gem od pobede. Ali za to će morati da napravi brejk u narednom gemu.

Neverovatno - Novak vratio Čeha u život (4:3)

Đoković je dozvolio Mahaču da se vrati u treći set, pošto je pretrpeo brejk. Sada će Čeh servirati za izjednačenje, umesto da Srbin bude na gem od pobede. Imao je previše grešaka u prethodnom gemu...

Po jedan gem na obe strane - 4:2

Uspeo je Novak da potvrdi onaj osvojeni brejk, a posle toga, Mahač vrlo siguran na svoj servis. Sada je samo bitno da srpski teniser čuva svoje servis gemove...

Evo ga konačno brejk Đokovića - 3:1

Konačno, i to bez izgubljenog poena. Novak prvi uspeva da zada udarac u trećem setu i sada će servirati da stigne do tri gema prednosti. Ovo bi mogao da bude ključan trenutak u meču.

Nastavlja se meč - 1:1

Uspeo je Čeh da nastavi meč i da odmah osvoji naredna dva poena, za izjednačenje na 1:1 u trećem setu.

Pauza zbog povrede Čeha!

Rezultat je 1:0 za Đoković i 40:40 na servis Mahača, kada je Čeh prilikom jednog udarca pretrpeo povredu verovatno zgloba desne šake. Čeka se fizioterapeut...

Đoković osvaja prvi gem u trećem setu - 1:0

Važan dobar početak trećeg seta. Imao je Mahač brejk loptu, ali još se ne da Đoković.

Mahač osvaja drugi set - 6:3!

Neverovatno, ali istinito - Đoković gubi set od 130. tenisera sveta i to nakon što je Čeh prikazao igru koje se ne bi postideli ni top 10 igrači!

Imao je Đoković brejk loptu u poslednjem gemu ovog seta koju je Mahač hrabro spasio i potom uspeo da odvede meč u odlučujući set.

Ista meta, isto odstojanje - 2:4

I dalje Mahač u drugom setu igra na vrlo visokom nivou, ali ni Đoković nije na svom uobičajenom. Odigrao je nekoliko dobrih poena na svoj servis gem, bilo bi dobro da je to njegovo buđenje...

Novak izbegao "dupli brejk" - 1:3

Stigao je Mahač do 3:0 osvojivši i drugi gem na svoj servis, a onda je imao i dve brejk lopte. Bila je to prilika za "dupli brejk", ali Novak je uspeo da se izvuče i konačno osvoji prvi gem od osvajanja prvog seta.

Mahač iznenadio Đokovića - vodi 2:0

Posle osvajanja prvog seta Đokovića, mladi Čeh se nije dao zbuniti. Osvojio je prvi gem na svoj servis na siguran način, a sada uspeva i da napravi brejk i povede 2:0 u drugom setu.

Prvi set osvaja Đoković - 6:3!

Odličan završetak prvog seta, bez izgubljenog poena. Pokazao je klasu bez da je igrao nešto naročito posebno. Pristojna igra posle mesec dana pauze i već je Novak na pola puta ka narednoj rundi turnira.

Treći brejk u nizu - 4:2

I opet Novak uspeva da odigra sjajan gem na servis Mahača, bez ikakvih problema stiže do svog drugog brejka na meču.

Užasan gem Đokovića - 3:2

Čak pet neiznuđenih grešaka je Srbin napravio u svom servis gemu i odmah je pretrpeo brejk. Ovde se dobro videlo da nije igrao u proteklih mesec dana.

Evo brejka - 3:1 za Novaka

Iz drugog pokušaja, Novak uspeva da stigne do brejka. Prvu šansu jeste propustio, ali ne i drugu, nakon velikog promašaja Čeha iz forhenda.

Svakom njegov gem - 2:1

Prvo je Mahač bez većih problema osvojio prvi gem na svoj servis, dok je Đoković potom uzvratio osvojivši svoj drugi gem i to bez ijednog izgubljenog poena. Nekoliko grešaka Čeha je pomoglo u tome.

Đoković osvaja prvi gem - 1:0

Servirao je Novak i bilo je 30:30 u jednom trenutku, ali na kraju Đoković osvaja svoj servis gem. Nekoliko dobrih poena je odigrao Čeh, ali i Srbin je dobro servirao i generalno dobro osećao udarac.

Vreme je za meč!

Novak Đoković i Tomaš Mahač upravo izlaze na teren, pa se za nekih desetak minuta očekuje početak susreta.

Kada Novak izlazi na teren?

Tačna satnica nije određena, već se čeka završetak meča Danil Medvedev - Mateo Arnaldi, na kom ruski teniser ima vođstvo od 1:0 u setovima.

Verovatno će biti potrebe da se čeka još oko sat vremena.