Marina Maljković: Žene su budućnost, cilj mi je da što više devojaka razmišlja o trenerskom poslu

Selektorka košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković, u velikom intervju za sajt FIBA, govorila je o poziciji žena u košarci i tome da su velike stvari pred devojkama u ovoj profesiji

Marina Maljković je selektorka košarkaške reprezentacije Srbije, kao i šef struke ženskog tima Fenerbahčea.

U velikom intervju za sajt FIBA, Maljkovićeva je pričala o poziciji žena u košarci i tome da su bolji dani pred damama u ovom sportu.

"Ne smemo zaboraviti da je jedna od najbitnijih stavki ključnih dokumenata o globalnoj  ekonomiji i diplomatiji, upravo značaj jednakosti između muškaraca i žena, čitavog čovečanstva. Moj cilj se odnosi na jednakost u prilikama i pravima. Svet bi bio čudno mesto ukoliko bi muškarci i žene bili isti. Drugačiji smo, ali to je upravo lepota toga."

Marina Maljković dala je sjajan primer iz košarkaške reprezentacije Srbije.

"Kao što sam i ranije govorila. Sviđa mi se trend da nekadašnje košarkašice, sada postaju treneri. Na primer, u našem nacionalnom timu, nekadašnje osvajačice evropskog zlata i bronze na Olimpijskim igrama - Dajana Butulija i Danijel Pejdž, su u stručnom štabu i bave se trenerskim poslom."

"Bitno je da žene imaju bitne uloge, ne zato što su žene, već zato što to mesto zasluže. Mislim da postavljanjem takvih, ispravnih primera, može samo poslužiti kao motivacija devojkama da se opredele za trenerski posao. To je moj cilj", izjavila je Maljkovićeva.

"Ukoliko neko uzme mene kao primer ili za uzor, molim nek to bude zato što dobro radim svoj posao, a ne samo zato što sam žensko. Pol ne sme biti faktor u biranju svog uzora. Iskreno, većina mojih uzora u životu su muškarci, nevezano za košarku", dodala je selektorka Srbije.

"Najbolje za košarku, pogotovo žensku, tek dolazi. Nisam ja nikakva predvodnica i pionirka, samo sam žena koja radi svoj posao najbolje što ume. To rade sve moje koleginice. Ako žena može biti na vrhu Evropske košarkaške komisije, zašto ne bi mogla biti selektor ženske ili muške selekcije", zaključila je Maljkovićeva.