Sport

Benzema zasluženo najbolji na svetu – Francuz osvojio Zlatnu loptu

Francuski fudbaler Karima Benzema osvojio je Zlatnu loptu, koju ugledni list „Frans fudbal“ dodeljuje najboljem igraču sveta.
Benzema zasluženo najbolji na svetu – Francuz osvojio Zlatnu loptuAP © Francois Mori

Na spektakularnoj svečanosti u Parizu, napadaču Real Madrida uručeno je priznanje koje je zaslužio osvajanjem Lige šampiona i La Lige.

U najboljoj sezoni u karijeri postigao je ukupno 44 gola, od čega 15 u elitnom takmičenju.

Benzema je peti Francuz koji je dobio ovo priznanje, a prvi još od Zinedina Zidana 1998. godine, koji mu je upravo i uručio najprestižniji individualni trofej u svetu fudbala.

Drugo mesto osvojio je Sadio Mane (Liverpul/Bajern), a treći je bio Kevin de Brujne (Mančester siti).

Četvrti je Robert Levandovski (Bajern/Barselona), peto mesto pripalo je Mohamedu Salahu (Liverpul), a u top 10 su još Kilijan Mbape (PSŽ), Tibo Kurtoa (Real Madrid), Vinisijus junior (Real Madrid), Luka Modrić (Real Madrid) i Erling Braut Holand (Borusija Dortmund/Mančester Siti).

Potom slede Hjonh-Min Son (Totenhem), Rijad Mahrez (Mančester siti), Sebastijan Ale (Ajaks/Dortmund), Fabinjo (Liverpul), Rafael Leao (Milan) i Virdžil van Dajk (Liverpul).

Srpski reprezentativac Dušan Vlahović (Juventus) podelio je 17. mesto sa Kazemirom iz Mančester junajteda i Luisom Dijazom iz Liverpula, a iza njih su Kristijano Ronaldo (Mančester junajted) i i Hari Kejn (Totenhem).

Na 22. mestu je tandem Mančester sitija Fil Foden i Bernardo Silva, uz Trenta Aleksander-Arnolda iz Liverpula, dok su 25. mestu čak šestorica fudbalera - Antoni Ridiger (Čelsi/Real Madrid), Jozua Kimih (Bajern), Majk Manjan (Milan), Darvin Nunjez (Benfika/Liverpul), Kristofer Nkunku (Lajpcig) i Žoao Kanselo (Mančester Siti).

Nagradu za najboljeg mladog fudbalera „Rejmond Kopa“ osvojio je Pablo Gavi iz Barselone, priznanje „Lav Jašin“ za najboljeg golmanu očekivano je otišlo u ruke Kurtoi.

Golgeteru Barselone Robertu Levandovskom pripao je trofej „Gerd Miler“ za najboljeg napadača.

Fudbaler Bajerna Sadio Mane dobio je priznanje „Sokrates“ za društvenu inicijativu i društveni rad, a najbolja fudbalerka drugu godinu zaredom je Alesija Puteljas iz Barselone.

Za najbolji klub proglašen je Mančester siti, ispred Liverpula i Real Madrida.

image