Sport

Ultimatum Poljske ruskim sportistima: Ako žele da igraju, moraju da osude specijalnu vojnu operaciju

Ukoliko žele da nastupe na Evropskim igrama, koje se ove godine održavaju u Krakovu, ruski sportisti će morati da osude specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, navode iz ministarstva sporta i turizma Poljske
Ultimatum Poljske ruskim sportistima: Ako žele da igraju, moraju da osude specijalnu vojnu operacijuGetty © Richard Heathcote

Ovogodišnje Evropske igre održavaju se u Krakovu od 21. juna, do 2. jula.

Kako prenose "RIA Novosti", Poljska će zahtevati od ruskih sportista da osude specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ukoliko ovaj uslov bude ispunjen, sportistima će biti dozvoljeno učešće na Evropskim igrama.

"Ako ruski sportista potpiše takvu izjavu, u kojoj će osuditi operaciju, mislim da će to biti dokaz moralnosti i on će moći da učestvuje na takmičenjima", rekao je ministar sporta i turizma Poljske Kamil Bortničuk.

"Pozvaćemo ih, sve koji ispunjavaju uslove. Ipak, deo toga što ne podržavamo rat, mora biti taj da oni potpišu protivljenje vojnim operacijama", dodao je Bortničuk.

Nedavno je Međunarodni olimpijski komitet preporučio međunarodnim federacijama da dozvole ruskim sportistima koji ne podržavaju specijalnu vojnu operaciju da se takmiče kao neutralni sportisti.

Ubrzo je stigao odgovor Olimpijskog komiteta Rusije, koji je takvu preporuku proglasio neprihvatljivom.

"Rusija će da nastavi da brani interes svojih sportista na svaki mogući način i na sarađuje sa MOK-om kako bi se rešili svi problemi", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

image