Kvitova kritikovala odluku Vimbldona: Rusima i Belorusima zabraniti i učešće na Olimpijskim igrama!

Posle plasmana u finale turnira u Majamiju, češka teniserka iznela niz optužbi na račun Vimbldona i ruskih i beloruskih teniserki i tenisera

Petra Kvitova javno je kritikovala odluku Vimbldona da dozvoli učešće Rusima i Belorusima posle suspenzije.

Čelnici najvećeg turnira u petak su zvanično saopštili da će teniserke i teniseri i Rusije i Belorusije moći da se na ovogodišnjem izdanju takmiče kao neutralni sportisti, pošto im je prošle to bilo zabranjeno.

"Uvek sam protiv rata. Zabrinuta sam za Ukrajince i njihove tenisere", počela je Kvitova.

Ona je nastavila sa kritikama i iznela poprilično radikalan stav.

"Razumem da je Vimbldon prošao kroz težak period prošle godine kada se turnir nije bodovao jer je Rusima i Belorusima zabranjeno da igraju. Mislim da im ne treba dozvoliti ni ove godine. Iskreno, ne mislim da im treba dozvoliti da igraju ni na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu. Ovde sam malo na strani Ukrajine."

Posebno je zabrinuta zbog mogućnosti da učestvuju na Igrama u Parizu.

"U Parizu bi sigurno trebalo da im se zabrani učešće jer mislim da Olimpijske igre postoje jer ne želimo rat u svetu. To me brine, cenim što ih Vimbldon nije prihvatio prošle godine", zaključila je Kvitova.

Čehinja se inače prvi put u karijeri plasirala u finale Majamija, trijumfom nad Soranom Kirsteom – 7:5, 6:4.

Ona će se u borbi za titulu boriti sa Ruskinjom iz Kazahstana Elenom Ribakinom, koja ima priliku da na Floridi ispiše istoriju ženskog tenisa.