Sport

Partizanova računica - može i do petog mesta, samo čudom ostaje bez Top 8 Evrolige

Crno-beli na dva kola pre kraja praktično su obezbedili mesto u plej-ofu Evrolige, a u mečevima protiv Monaka i Panatinaikosa će se boriti za što bolju startnu poziciju uoči doigravanja
Partizanova računica - može i do petog mesta, samo čudom ostaje bez Top 8 Evrolige© Dusan Milenkovic/ATAImages

Košarkaši Partizana ostvarili su veliki trijumf protiv Real Madrida u petak uveče rezultatom 104:90, kojim su stigli nadomak plasmana u Top 8 fazu Evrolige.

Iako još uvek nisu teoretski obezbedili mesto u četvrtfinalu, crno-beli će u poslednja dva kola imati priliku da se bore čak i za plasman na peto mesto i potencijalno lakši put u plej-ofu.

Kako Partizan može da ostane bez Top 8?

Sa skorom 18 pobeda i 14 poraza, Partizan još uvek nije 100% siguran putnik među osam najboljih. Ipak, da do toga ne dođe, biće potreban isključivo jedan scenario da se dogodi.

Da Partizan završi na devetoj poziciji, moraće i da izgubi utakmice protiv Monaka u gostima i Panatinaikosa u Beogradu, ali i da najbliži rivali zabeleže po dve pobedu. To su Žalgiris, koji će igrati protiv Makabija i Bajerna, i Baskonija, koja će na megdan Asvelu i Olimpijakosu.

Bilo kakva pobeda Partizana ili samo jedan poraz Žalgirisa ili Baskonije značili bi da crno-beli sigurno odlaze u narednu fazu takmičenja.

Najveće šanse da Partizan ostane sedmi

To je pozicija koju Partizan trenutno zauzima, a lako bi moglo da se desi da tu i ostane. Partizan ima lošiji međuskor od Makabija i Fenerbahčea, koji su ispred njih na tabeli, ali i bolji od timova koji su iza njih - Žalgiris i Baskonija.

Zbog toga se nalaze sa odličnim šansama da budu sedmi, dok je osmo mesto malo komplikovanije. Za tako nešto, i Partizan će morati da izgubi oba preostala meča, a da ili Žalgiris ili Baskonija upišu obe pobede.

Kako Partizan može do petog mesta?

Iako je to donedavno delovalo kao san, Partizan ipak ima kakve-takve šanse da regularni deo sezone završi na šestom ili čak petom mestu na tabeli. Za petu poziciju, crno-beli moraju da upišu dve pobede. Ipak, ni to ne bi bilo dovoljno.

Ako Makabi izgubi oba preostala meča, a Fenerbahče makar jedan, Partizan bi sa dve pobede završio na petoj poziciji, odmah iza četiri "nosioca" u četvrtfinalu.

Za šesto mesto, međutim, ima više kombinacija. Fenerbahče će igrati protiv Efesa i Crvene zvezde, i ako upišu dva poraza, crno-beli će moći i sa jednom pobedom da ih preskoče na tabeli. Sa dve pobede Obradovićevog tima, dovoljno je da Fenerbahče izgubi makar jedan meč.

Sa druge strane, nije isključeno ni da Makabi zabeleži poraze protiv u svoja dva meča, pa da ih Partizan i Fenerbahče zajedno nadmaše na konačnoj tabeli. Ipak, očigledno je da je to manje verovatna opcija.

U četvrtfinalu će igrati prvoplasirani protiv osmoplasiranog, drugoplasirani protiv sedmoplasiranog, i tako dalje. Zato će crno-beli biti naročito motivisani za što bolju startnu poziciju. Pobede protiv Olimpijakosa i Reala su već pokazale da Obradovićeva ekipa nema razloga da se plaši ijednog tima.

image