Sport

Novak broji do 382 - šta mu treba u Monte Karlu da odbije napad Alkaraza?

Đoković će od ponedeljka 3. aprila ponovo biti najbolji teniser sveta, ali zasigurno na samo još dve sedmice
Novak broji do 382 - šta mu treba u Monte Karlu da odbije napad Alkaraza?Getty © Lintao Zhang / Staff

Karlos Alkaraz je doživeo poraz u polufinalu mastersa u Majamiju i zbog toga će od narednog ponedeljka najbolji teniser sveta ponovo biti Novak Đoković.

Serija supertalentovanog Španca je prekinuta pobedom Janika Sinera, a od 3. aprila, Đoković će imati 380 bodova više od tinejdžera iz El Palmara. Ali šta je Srbinu potebno da bi se tamo zadržao duže od dve sedmice?

Đoković će u ponedeljak započeti 381. sedmicu na vrhu ATP liste. Kako se naredne nedelje ne igra nijedan veliki turnir, tamo će ostati i 10. aprila, čime će sigurno stići do brojke 382.

No, tada startuje masters u Monte Karlu, gde bi Španac ponovo mogao da preotme tron osvajaču 22 grend slem titule.

Alkaraz može da po treći put stigne do prvog mesta na ATP listi ili ako osvoji turnir u Monte Karlu, ili ako stigne do finala, a Đoković ne ode dalje od četvrtfinala. U svakom drugom scenariju, Srbin će održati kakvu-takvu prednost na vrhu liste.

Alkaraz će biti motivisan, pošto je posle poraza od Sinera već najavio nove borbe za vrh ATP liste.

"Bila su ovo dva veoma zahtevna meseca. Sada dolazi sezona šljake, koja će biti zahtevna. A što se tiče gubitka prvog mesta, sada jednostavno moram da pokušam da vratim i dam sve od sebe da se to dogodi što pre", rekao je Alkaraz.

Inače, obojica su prošle godine ispali već u drugom kolu turnira (45 bodova), pa nije isključen ni scenario po kom bi Đoković svoju prednost mogao da uveća. Istina je da nije mogao da nastupa tokom "Sanšajn dabla" u SAD, propustivši Indijan Vels i Majami.

Ipak, ako je neki teniser do sada pokazivao da i pored dugih pauza u sezoni ume da se odmah vrati u pravi ritam, to je Novak Đoković.

image