Čeferin još četiri godine na čelu UEFA

Aleksandar Čeferin ponovo je izabran za predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA)

Slovenas (55) je na kongresu UEFA u Lisabonu izabran da još četiri godine vodi organizaciju, što će mu biti treći mandat.

"Nikada ne smemo zaboraviti koliko je fudbal lep, koliko vlada našim emocijama, kako stotine miliona ljudi drži na ivici stolice, kako definiše ko smo", počeo je Čeferin svoje obraćanje.

On je prvi put na mesto predsednika Evropske kuće fudbala došao 2016. godine, kada je nasledio Mišela Platinija.

"Evropski fudbal je jedinstva priča o uspehu. To je mikrokosmos našeg društva. Lekcija iz života. I ne morate gledate previše daleko da vidite koliko je to istinito."

Očigledno je da će novi mandat, pored pokušaja da se opravdaju silna proširenja takmičenja, obeležiti i borba sa Superligom, čiji projekat očigledno još nije ugašen.

"Evropski fudbal je već globalni sport, ali dokle god ubiramo plodove, plaćamo i cenu. Postoje izazovi, čak i pokušaji da se pokrenu novi modeli, ali oni su u sukobu sa Evropskim modelom koji tako dobro znamo i volimo."

Novo takmičenje je opisao na zanimljiv način.

"Naš model se zasniva na sportskim merilima, a odakle mi dolazilo, ta merila nemaju cenu. Zasluge se ne mogu tražiti, mogu samo da se zarade. Sezonu po sezonu, na terenu i van njega. Ne postoji mesto za kartele na ovom kontinentu", nastavio je novi-stari predsednik paljbu po Superligi.

"Ne smemo nikada zaboraviti da imamo dužnost da fudbalski interesi prevladaju privatne interese nekolicine privilegovanih pojedinaca. U razmaku od nekoliko meseci, takozvana Superliga se pretvorila u liga iz 'Crvenkape' – vuka prerušenog u bakicu koji želi da vas pojede. Ali da li smo svi prevareni?", zaključio je Čeferin.