Sport

Policija tzv. Kosova zabranila Srbima sve sportske aktivnosti, oglasio se FS KiM

Organi tzv. Kosova prete srpskim klubovima čak i privođenjem, ukoliko nastave da se nadmeću u takmičenjima od okriljem srpskih sportskih organizacija

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova i Metohije Igor Uljarević potvrdio je za "Kosovo onlajn" da je u FS KiM stiglo obaveštenje iz Kosovske policije kojim se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatom fudbalskog saveza iz Prištine.

Prema rečima Uljarevića, pojedini klubovi sa juga Kosova i Metohije u četvrtak su usmeno obavešteni, a u petak i pismeno, da će policija zajedno sa tužilaštvom "privoditi odgovorne", ukoliko dođe do organizacije bilo kakve utakmice, čak i treninga, mimo patronata saveza iz Prištine.

"Desio se incident kada su rukometaši mlađe kategorije igrali prijateljsku utakmice sa Mokrom Gorom iz Zubinog Potika. Dan nakon toga iz policije su došli kod čoveka koji je organizovao tu utakmicu i zapretili mu da će da ga uhapse ako se tako nešto ponovi, čak i ako nastavi da trenira decu. Ne znam gde se to i deci zabranjuje da se bave sportom, to bi trebalo da bude odvojeno od politike. Ovo je najveći oblik diskriminacije. Iskreno, mi ćemo dalje postupati u dogovoru sa FSS. Odložili smo ligu ovaj vikend dok ne vidimo šta ćemo dalje i kako ćemo. Što se mlađih kategorija tiče nastavljaju da treniraju makar za sada", rekao je Uljarević.

U dokumentu čiji faksimil prenosi "Kosovo onlajn" navedeno je da se "naredbom generalnog direktora Kosovske policije Gazmenda Hodže zabranjuju sve sportske aktivnosti svih sportskih klubova koji nisu registrovani /licencirani u raznim sportskim federacijama u Republici Kosovo, gde su njihove radnje u suprotnosti sa zakonima na snazi Republike Kosovo".

Navedeno je da se "za one organizatore koji su organizovale i održavali sportske priredbe i koji događaji su bili u suprotnosti sa zakonima RKS, treba identifikovati organizatore i preduzeti mere u koordinaciji sa tužilaptvom i nadležnim sudovima".

Osim ovog, "graničnoj policiji" naloženo je da se "svim sportskim klubovima iz Republike Srbije koji se pojavljuju na graničnim prelazima sa Republikom Kosova zabrani ulazak ako nemaju odgovarajući poziv ili dozvolu od sportskih saveza raličitih sportova Republike Kosova".

Zabrana vlasti tzv. Kosova o organizaciji utakmica FSS na teritoriji Kosova i Metohije je još pre dve godine primorala fudbalske klubove Trepču, Mokru goru i Gracko da utakmice četvrtog ranga takmičenja igraju u centralnoj Srbiji. Od tada, ovi klubovi kao domaćini nastupaju u Baljevcu, Novom Pazaru i Kuršumliji.

image