Sport

Nije votka, pivo ni rakija – to je čudesan fudbalski klub Baltika

Ni Bajaga "Ruskim vozom" nije putovao toliko daleko koliko svakodnevno moraju članovi jednog ruskog fudbalskog kluba. Taj klub je i fizički odvojen od većeg dela federacije, što mu ne smeta da se ozbiljno bori za plasman u Premijer ligu. Nosi ime najpoznatijeg tamošnjeg piva, a i na ovim prostorima napitak sa sličnim nazivom pomaže da se ublaži "ruska zima" – pred vama je priča o fudbalskom klubu Baltika.

Popularna "Balda" osnovana je sredinom prošlog veka, prvenstveno nazvana Piščevik, ali je samo četiri godine kasnije preimenovana u Baltika.

Kao deo Sovjetskog Saveza najveće sportsko društvo iz Kalinjingrada živelo je mnogo drugačiji život nego danas. Tri godine bilo je učesnik elite, igralo čak i Intertoto kup iz kojeg ga je 1998. u trećoj rundi izbacila naša Vojvodina ukupnim rezultatom 4:2.

U trenucima kada slova ovog teksta naležu na papir Baltika je član Prve lige Rusije (drugi rang takmičenja) i jedini predstavnik ruske eksklave stešnjene između Poljske na jugu i Litvanije na severu i istoku.

Kalinjingradska oblast predstavlja najzapadniji deo federacije udaljen gotovo 1.000 kilometara od naseljenih mesta najbližih granici Rusije sa nekadašnjim članicama SSSR-a.

Nakon Drugog svetskog rata Kalinjingrad ulazi u sastav Sovjetskog Saveza i dobija sadašnje ime u čast sovjetskog revolucionara i državnika Mihaila Kalinjina. Članovi Crvene armije oslobodili su 1945. godine grad koji je do tada bio pod kontrolom nacista.

"Kalinjingrad je prelep. Nekada je pripadao Nemačkoj, tako da je ostao takav stil. Čist, lepo sređen, sa mnogo zelenila... Preko leta ljudi idu na more koje nije hladno, što me je iznenadilo. Može u njemu da se kupa", rekao je za RT Balkan Ivan Ostojić koji već drugu sezonu brani boje Baltike.

Grad u kojem je na poslednjem popisu zabeleženo oko milion stanovnika ima više fudbalskih klubova – Baltika-BFU je rezervni tim koji nastupa u trećoj regionalnoj ligi, dok u petom i šestom rangu postoje "kalinjingradske zone".

Što se tiče najvećeg kluba, on utakmice igra na gradskom stadionu kapaciteta 35.000 sedećih mesta. Poznatiji je pod nazivom "Arena Baltika", izgrađen je za Svetsko prvenstvo 2018. godine i bio domaćin, između ostalih, i čuvenog meča između Srbije i Švajcarske koju su "orlovi" izgubili 2:1.

Ono po čemu je Baltika posebna jesu gostovanja koja su toliko dugačka da postoji samo jedan klub koji može da joj parira. Ostojić navodi da mnogi stranci imaju velikih problema da se naviknu na takav način života.

"Imao sam tu sreću da sam se brzo navikao, tako da trenutno nemam prevelikih problema. Brzo sam se adaptirao i na tempo utakmica, veoma agresivna liga sa mnogo duela i trčanja", dodao je nekadašnji član Javora, niškog Radničkog, Helsinkija, Dukle, Košica...

Taj jedini "rival po putovanjima" jeste SKA iz Habarovska, grada na potpuno suprotnom kraju Rusije i kontinenta.

Distanca koju "Balda" pređe kada putuje na gostovanje Habarovsku veća je od 7.000 kilometara, što je skoro kao razdaljina između Beograda i Njujorka.

Primera radi, malo je kraće i od distance koju će proputovati fudbaleri San Marina u novembru, kada budu išli na gostovanje kod Svete Lucije.

Srpski fudbaler jednom je imao sreće da tu "golgotu" preskoči zbog žutih kartona, ali je za naš portal objasnio kompletnu situaciju iz "druge ruke".

Kako izgleda najduži put u svetu fudbala...
Kako izgleda najduži put u svetu fudbala...
"Putuje se do Moskve tri sata, posle toga osam sati do Habarovska. Vremenska razlika je sedam sati, tako da, kada sletiš, ne znaš da li treba da doručkuješ ili večeraš."

Zbog geografskog položaja SKA ima veliku prednost na domaćem terenu, ali su i njihova gostovanja problematična, posebno jer ih imaju svake druge sedmice.

"Ne bih im bio u koži", ističe Ostojić.

Rusija zauzima površinu od preko 17 miliona kvadratnih kilometara i pokriva čak 11 vremenskih zona.

To znači da, ako Baltika putuje u Habarovsk na utakmicu koja je zakazana za 15.00, gledaoci u Srbiji će moći da je prate od 23.00.

Za potrebe nastupa u Prvoj ligi, plavo-beli tokom sezone moraju da prelete tačno 37.663 kilometra u čemu je jedino "lošija" od Habarovska. Preko 100.000 kilometara po sezoni prelaze kolege sa Dalekog Istoka, što je četvrtina distance između planete Zemlje i Meseca.

Međutim, duga putovanja ne utiču mnogo na rezultate i formu kluba iz Kalinjingrada. On je poseban i zbog činjenice da odlične rezultate beleži sa gotovo potpuno lokalnim timom.

Nakon 18 kola zauzima drugu poziciju koja vodi direktno u Premijer ligu sa istim brojem bodova kao Alanije iz Vladikavkaza, ali joj sledi velika borba sa čuvenim Rubinom iz Kazanja, Jenisejom, Arsenalom iz Tule...

Cilj je, podseća Ivan Ostojić, plasman u elitni rang, a osim njega, u prvom timu nalaze se samo još tri stranca – svi su sa Balkana!

Društvo mu prave sunarodnik Nikola Radmanovac, Mladen Kašćelan iz Crne Gore i internacionalac iz BiH Gedeon Guzina.

"Veoma smo bliski, držimo se uvek zajedno. Dobro je kada imaš nekog svog u inostranstvu, to ti uvek olakša život", zaključuje Ostojić.

Baltika je, spomenuli smo, tri sezone igrala u Premijer ligi, ali već više od 20 kuburi u nižem rangu.

U ovom milenijumu je u tri navrata završavala kao peta (2013., 2018. i 2021, godine) i uvek joj je nedostajao onaj poslednji, odlučujući korak ka eliti.

Na klupi je sada čuveni štoper moskovskog CSKA Sergej Ignaševič, čovek za kojeg veruju da će učiniti ono što se u ruskoj eksklavi čeka četvrt veka.

Bila bi to prava nagrada za sve pređene kilometre.

image