Sport

Odmaranje ili nameštanje? Dalas će morati da plati kaznu

NBA tim Dalas maveriksi, kažnjeni su od strane čelnika najkvalitetnijeg klupskog košarkaškog prvenstva sa 750 hiljada dolara, zbog odmaranja igrača u poslednjem meču regularnog dela sezone
Odmaranje ili nameštanje? Dalas će morati da plati kaznuGetty © Kevin C. Cox

Velika prašina podigla se poslednjeg dana regularnog dela sezone NBA lige.

Pored velikih čarki i obračuna na terenu, sjajnih partija onih koji nisu imali previše prilika prethodnih meseci da se pokažu, viđena je i poprilično nesvakidašnja situacija u režiji Dalas maveriksa.

Naime, Dalas je ostao bez poslednje "slamke" i šanse da se domogne pozicije koje vode u plej-in fazu takmičenja.

U poslednjem meču sezone, Mavsi su se sastali sa Čikago bulsima i postojao je tračak nade da bi tim iz Teksasa mogao da napravi čudo.

Ipak, u Dalasu su doneli odluku da ne žele da rizikuju potencijalne povrede, već da se svesno treba izgubiti utakmica.

Poraz bi ozvaničio ispadanje iz plej-in kalkulacija, ali bi povećao šanse Dalasa za boljeg pika na draftu naredne sezone.

Tako su se brojni igrači našli u zdravstvenom protokolu i nisu ni nastupili u pomenutom meču sa Čikagom.

Bizarna je bila situacija sa Lukom Dončićem, koji je počeo meč, ali je nakon prve četvrtine napustio igru i nije se vraćao na parket, već se presvučen vratio na klupu.

Mnogi su videli ovakav potez Dalasa kao nameštanje utakmice i nameran poraz, te se smatralo da će ih čekati oštra kazna.

Ipak, NBA liga zadržala se samo na novčanoj kazni, pa će tim čiji je vlasnik Mark Kjuban, morati da plati 750 hiljada dolara.

"Dalasova odluka da sačuva najbolje košarkaše i ne dozvoli im da igraju u eliminacionoj utakmici protiv Čikaga, prkosi se sa integritetom ovog sporta. Njihovo ponašanje i dela izneverili su ligu i njene navijače", naveo je Džo Dumars, nekadašnji košarkaš Detroita, a današnji izvršni potpredsednik NBA lige.

Dalas je poslednjeg dana prelaznog roka svoje redove pojačao dovođenjem Kajrija Irvinga, na trenutak bio na šestom mestu na Zapadnoj konferenciji, ali je nastavak sezone bio katastrofalan po Mavse, koji su na kraju završili tek na 11. mestu, sa učinkom od 38 pobeda i 44 poraza.

Očekuje se velika rekonstrukcija tima, a navodi se da bi prva zvezda Luka Dončić mogao da zatraži promenu sredine, ukoliko se Dalas adekvatno ne pojača.

image