Lajovićeva sedmica iz snova u Banjaluci!

Srpski teniser najbolju sedmicu u karijeri krunisao titulom na turniru u Banjaluci

Dušan Lajović novi je šampion Srpska opena, nakon fantastičnog trijumfa nad Andrejom Rubljovom u finalu!

Lajović je krunisao fantastičnu nedelju na turniru u Banjaluci, na kojem je eliminisao trojicu sunarodnika, pobedom nad Rubljovom rezultatom 6:3, 4:6, 6:4.

Takmičenje mu neće ostati u sećanju samo po najvećem trijumfu u karijeri, kada je u četvrtfinalu savladao prvog tenisera sveta Novaka Đokovića, već i po trofeju, prvom posle onog u Umagu 2019. godine.

Momak iz Stare Pazove je nošen publikom sa ispunjenih tribina, koja je za njega navijala nakon svakog poena, upisao još jedan skalp i srušio šestog igrača na ATP rang-listi i šampiona mastersa u Monte Karlu.

U prvom setu je preživeo težak početak, potom oduzeo servis rivalu i sačuvao prednost do kraja.

U drugom je bio u rezultatskom zaostatku, uspeo da se vrati, ali kada su svi očekivali neizvesnu završnicu, usledio je novi pad. Rubljov je, uz malo sreće, uspeo da izbori odlučujući deo igre.

Ni to nije pokolebalo Ducija, koji je poleteo u prvom delu trećeg set i napravio veliku razliku. Mogao je već da oseti slast pobede, ali se uvukla nervoza i Andrej je to umeo da iskoristi.

Vratio je jedan brejk, bio blizu i drugog, ali je srećom Lajović imao odgovor i slavio nakon više od dva i po sata igre.

Publika je umela da proslavi sa njim, a pored pehara, Lajović je dobio i dodatnu nagradu. Od ponedeljka ga očekuje veliki skok i biće 40. igrač sveta, što znači da bi mogao da napadne i poziciju nosioca na predstojećem Rolan Garosu.

Srpska open igran je za nagradni fond od 562.815 evra.

23. apr 2023 • 16:42

6:3, 4:6, 6:4 – Lajović je šampion Srpska opena!

Gotovo je, Lajović je ostvario najveći uspeh u karijeri! Trijumfovao je na Srpska openu u Banjaluci, pošto je u finalu pobedio Andreja Rubljova. Bilo je mučenja pri kraju, ali je Duci ostao jak i došao do pobede rezultatom 6:3, 4:6, 6:4!

6:3, 4:6, 5:3 – Lajović propustio prvu šansu!

Nije uspeo Lajović da iskoristi prvu priliku i posustao je kada je servirao za pobedu. Rubljov je vratio jedan brejk i smanjio rezultat na 6:3, 4:6, 5:3.

6:3, 4:6, 4:1 – Duci pravi još jedan brejk!

Da li je ovo odlučujući korak ka tituli? Lajović igra kao neko iz Top 10 i potpuno je nadigrao Rubljova u odlučujućem setu. Funkcionišu i forhend i bekhend, Rus polako popušta i Dušan pravi novi brejk za 6:3, 4:6, 4:1.

6:3, 4:6, 2:1 – Brejk za Lajovića!

Katastrofalan gem za Rubljova, koji se raspao na svom servisu. Lajović je dočekao poklone i prvi zadao udarac u trećem setu – 6:3, 4:6, 2:1.

6:3, 4:6, 1:1 – Miran početak odlučujućeg set

Izgleda da su emocije malo splasle nakon završetka drugog seta i obojica uzimaju gem na početku odlučujućeg.

6:3, 4:6 – Rubljov niotkuda do izjednačenja u setovima!

Ušlo se u nešto mirniju fazu meča i činilo se da nas čeka neizvesna završnica. Međutim, u desetom gemu, Rubljov je dva puta pogodio sam ćošak terena i pravo niotkuda došao do set lopte. Lajović je potom napravio grešku forhendom za 6:3, 4:6.

6:3, 3:3 – Egal u drugom delu igre

Sada su proradili i drop-šotovi i Dušan je vratio egal u drugom delu igre (6:3, 3:3).

6:3, 2:3 – Lajović vratio brejk zaostatka!

Uprkos činjenici da je slabije otvorio drugi deo igre, Lajović je uspeo da podigne nivo igre. Konstantno je pritiskao već nervoznog rivala i sačekao svoju priliku u petom gemu. Došao je do jedine brejk prilike koju je iskoristio za 6:3, 2:3.

6:3, 0:2 – Rubljov bolje otvara drugi set

Došlo je do malog emotivnog pražnjenja kod Lajovića nakon osvajanja prvog seta. To je Rus iskoristio i odmah podigao agresivnost. Forhendom je kreirao poene, došao do prvog gema, a onda i do prvog brejka za 6:3, 0:2.

6:3 – Lajović dobio prvi set!

Sledećih nekoliko gemova prošlo je bez uzbuđenja, a nakon 35 minuta, Dušan je došao u priliku da odservira za set. Prvi gem je izgubio, ali je sledeća četiri dobio i uzeo prvi set rezultatom 6:3.

4:1 – Duci potvrdio brejk

Ekspresno je srpski igrač došao do 40:0, izgubio sledeća dva poena, ali je relativno brzo potvrdio stečeni brejk i poveo 4:1.

3:1 – Brejk za Lajovića!

Lajović i Rubljov za sada igraju veoma dobro, prete na servis rivala, ali se činilo da neće biti brejkova. Međutim, usledio je maratonski gem na servis Rusa. Čak četiri greške je Dušan propustio, ali mu je peta bila sreća za 3:1.

1:0 – Lajović spasao tri brejk lopte

Mnogo bolje je Rus otvorio duel i namerno tražio da rival prvi servira. Forhendom je diktirao ritam i vinerima došao do 0:40. Lajović je servisima spasao prve dve prilike, dok je treću neutralisao dobrim napadom iz forhenda. Usledila su još dva odlična poena i težak prvi gem za 1:0.

Počeo meč Lajovića i Rubljova

Prvi na servisu je srpski teniser...

Statistika u dosadašnjem toku turnira

Međusobni skor

Iako su veliki prijatelji i često treniraju zajedno, Srbin i Rus se do sada nisu mnogo puta sastajali. Štaviše, snage su odmerili samo jednom.

Bilo je to u Umagu 2019. godine, kada je Duci bio bolji rezultatom 6:4, 6:3, a potom stigao i do titule.

Dobrodošli

Dobrodošli na lajv blog finalnog meča Srpska opena između Dušana Lajovića i Andreja Rubljova.