Pešić: Teško da Real može da dobije tri meča, a Partizan toliko izgubi

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je da je Real favorit protiv Partizana u četvrtfinalu plej-ofa Evrolige, ali je dodao da veruje da će "crno-beli" biti ravnopravan rival madridskom klubu u seriji

Prvi meč između Reala i Partizana biće odigran sutra od 20.45 sati u Madridu. Četvrtfinalna serija se igra na tri pobede.

"Real je uvek favorit, ne samo u predstojećem duelu, zahvaljujući bogatoj prošlosti, ali, onda dolazimo do sledećeg - već tri godine više nije što je nekad bio. Iz puno razloga, od raznih promena, povreda, nisu mogli da organizuju potencijal velikog broja igrača na koje računaju, pa da sve pretoče u rezultat koji se očekuje od takvog kluba. Ništa se nije promenilo u tekućoj sezoni, pa Partizan ako nema veće šanse od njih, biće ravnopravan u seriji", rekao je Pešić za Sportklub.

Selektor Srbije je naveo da košarkaši Reala nisu u vrhunskoj formi.

"Madridski tim je star, mnogi prvotimci nisu fizički spremni ili su povređeni, pa su zato igrali 'gore-dole'. Da su u top formi, imali bi veće šanse protiv 'crno-belih', koji su kako bi trebalo da se 'izgleda' uoči ovakvih utakmica. Za razliku od Reala, Partizan je svež, razigran, a što je najvažnije, pa tamo se zna, što bi mi rekli, ko kosi, a ko vodu nosi. Možda nemaju prednost u odnosu na čuvenog rivala, ali mogu da budu egal u sledećim okršajima", dodao je selektor Srbije.

On je rekao da ne očekuje da prednost domaćeg terena bude odlučujuća.

"U tom dvoboju, iz ove perspektive, teško da Real može da dobije tri utakmice, kao što je teško da Partizan izgubi toliko mečeva. Kod ovog četvrtfinalnog para, ni ta prednost domaćeg terena, na strani španskog kluba, neće biti odlučujuća. Jer, pravi domaći parket imaju 'crno-beli' u krcatoj Areni. A jedan meč moraju da dobiju i na strani, u Madridu, pošto su takva pravila igre", dodao je selektor Srbije.

Pešić je potom analizirao i duele Barselone i Žalgirisa.
"Barselona jeste apsolutni favorit, ali je Žalgiris izuzetno prijatno iznenađenje. Za razliku od većine evroligaša, igraju sa gro domaćih košarkaša, odnosno samo sa tri, četiri stranca. Čestitam im na tome, a zbog toga bi ih trebalo maksimalno respektovati. Kao i njihov teren u Kaunasu, koji nije možda kao beogradski parketi, ali tribine znaju i te kako da ga ojačaju. Barselona je, sa druge strane, popravila formu, stabilizovala se i, jesu favoriti u odnosu na Litvance".

U preostala dva četvrtfinala Evrolige igraće Olimpijakos - Fenerbahče i Monako - Makabi.

"Monako nije sto posto favorit, ali to je tim, koji može sa svakim da se nosi. Za razliku od 'žutih', oni su uz Olimpijakos, pa i Žalgiris, tri najbolja sastava u smislu kontinuiteta igara. Ekipa iz Pireja je najviše pokazala, konstantnost i nivo, pa oni su poslednjih godina česti učesnici završnica Evrolige. Nisu ni slučajno završili kao lideri ligaški deo elitnog takmičenja. Dok njihov rival, Fenerabhče ne igra dobro u poslednje vreme. Imaju kvalitetne pojedince, ali ne verujem da mogu da naprave korak dalje od TOP 8", zaključio je Pešić.

Druga utakmica između Reala i Partizana biće odigrana u četvrtak u Madridu od 20.45 sati. Treći meč će biti odigran drugog maja u Beogradu od 20.30 časova, a eventualni četvrti dva dana kasnije takođe u Beogradu. Eventualna majstorica je na programu devetog maja u Madridu.