Sport

Ko će biti prvi posle Rolan Garosa? Đoković i Alkaraz "izjednačeni" ulaze u trku

Do kraja sezone šljake ostala su još tri velika turnira, 4.000 bodova je u opticaju, a čak trojica igrača mogla bi da posle finala Rolan Garosa budu na prvom mestu ATP liste. Jer, Srbinu i Špancu preti i Rus Danil Medvedev
Ko će biti prvi posle Rolan Garosa? Đoković i Alkaraz "izjednačeni" ulaze u trkuGetty © Clive Brunskill / Staff

Novak Đoković je doživeo još jedan neuspeh, posle turnira u Monte Karlu, to je bio slučaj i na Srpska openu. Za to vreme, Karlos Alkaraz je osvojio turnir u Barseloni i ponovo je u fokusu teniske javnosti pitanje prvog mesta na ATP listi.

Kako se sezona šljake već zahuktala, postavlja se pitanje ko će biti najbolji teniser sveta kada se završi Rolan Garos i igrači budu polako počeli da prelaze na travnate terene?

Situacija je zapravo i više neizvesna, ali ne udvoje, već u troje. Lepe šanse da posle Rolan Garosu na prvom mestu završe imaju i Alkaraz i Đoković, ali i Danil Medvedev. Rusu šljaka nije omiljena podloga, ali se i na njoj sve bolje snalazi i u scenariju u kom i Đoković i Nadal nastavljaju da se muče i ne uspevaju da stignu do samog kraja u Parizu - nije isključeno da i Medvedev bude prvi igrač sveta.

No, o čemu se zapravo radi? Do kraja sezone šljake igraju se mastersi u Madridu i Rimu, turniri u Ženevi i Lionu, a potom i Rolan Garos. Kada se svim igračima oduzmu bodovi koje će do tada morati da brane, situacija je vrlo neizvesna.

U tom scenariju, Karlos Alkaraz bi imao 5.420 bodova, Novak Đoković samo pet manje, tačno 5.415, dok bi Danil Medvedev bio odmah iza sa 5.070 bodova.

Ovo u praksi znači da onaj ko između Đokovića i Alkaraza osvoji više bodova u preostalom delu sezone šljake, taj će biti prvi igrač sveta posle Rolan Garosa, osim u slučaju da Medvedev ipak osvoji nekih 350 bodova više od njih dvojice.

Naravno, Alkaraz bi mogao da prestigne Đokovića i ranije, posebno jer Srbin brani titulu na turniru u Rimu, a ne nalazi se ni blizu idealne forme. Predstojeća dva meseca biće izuzetno zanimljiva, a na ATP listi moglo bi da dođe do značajnih promena u vrhu. Ipak, Novaka Đokovića nikada ne treba otpisivati.

image