Sport

Pre 13 godina: "Kecmaaan... I vredi koš! Jao! Ne, nemoguće, ovo je strašno!"

Tog 25. aprila 2010. godine, odigrano je najspektakularnije finale Jadranske lige, a Partizan je usred Zagreba savladao Cibonu pogotkom Dušana Kecmana koji je istog trenutka ušao u anale evropske košarke
Pre 13 godina: "Kecmaaan... I vredi koš! Jao! Ne, nemoguće, ovo je strašno!"© YouTube / screenshot / IPTV Production

Košarkaši Partizana u utorak igraju prvu utakmicu četvrtfinalne serije protiv Real Madrida, a tačno 13 godina ranije, crno-beli su stigli do jedne od najčuvenijih pobeda u 21. veku.

Na današnji dan, 25. aprila 2010. godine, Partizan je osvojio Jadransku ligu zahvaljujući spektakularnoj, neponovljivoj završnici u kojoj je Dušan Kecman trojkom na 0.6 sekundi pre kraja susreta doneo pobedu crno-belima protiv Cibone usred Zagreba.

Bilo je u Partizanovoj istoriji većih utakmica, čak i te iste sezone, kada je tim Duška Vujoševića igrao na Fajnal-foru Evrolige. I dok će ovog proleća to čudo pokušati da ostvare sa Željkom Obradovićem, crno-beli i dalje dobro pamte najneverovatnije finale u novijoj istoriji.

Bilo je to finale Fajnal-fora Jadranske lige u Zagrebu, a u izuzetno tvrdoj utakmici, Partizan nikako nije uspevao da slomi domaću Cibonu. Hrvatski tim je imao samo dvojicu raspoloženih igrača, Tomasa i Gordona, ali oni su ih održavali u životu.

Njih dvojica su tada postigli 62 od 74 Cibonina poena u tom finalu. Partizan je prečesto gubio lopte, a u završnici je Lorens Roberts promašio oba slobodna bacanja i dao šansu Zagrepčanima da stignu do pobede.

I pogodio je Bojan Bogdanović trojku iz ćoška, doveo Cibonu na 74:72 na 0.6 sekundi pre kraja i veliku pobedu... Bar je tako mislila cela Zagrebačka arena. Cela, osim Dušana Kecmana. Lider Partizana je tražio da se izvede napad i sa tri četvrtine terena bacio loptu.

A ona je, usred slavlja igrača Cibone i radosti zagrebačke publike, od table ušla u koš i stvorila tišinu koju Kecman i danas pamti.

"Uvek se naježim kad gledam. Još uvek nisam svestan kako sam to uradio. I danas me ljudi sreću i govore 'svaka čast, to se ne zaboravlja'. Kako vreme bude odmicalo, biću svesniji da će to ući u deo istorije košarkaškog sporta", rekao je Kecman nekoliko godina nakon tog čuvenog koša.

"Sećam se da je ostalo 0,6 sekundi do kraja i video sam da mogu da šutnem, iako su svi pognuli glave. Kako sam je uhvatio, poslao sam je ka košu. Sećam se kad je ušla da je bio muk pola sekunde, kao da je neko ugasio ton, pa ga upalio na naše slavlje", prisećao se Kecman pogotka koji je Partizanu doneo četvrtu titulu najboljeg tima u regionu.

A završnicu kakvu ni holivudski scenaristi ne bi osmislili dodatno su "ukrasili" hrvatski komentatori:

image