Vimbldon plaća smeštaj ukrajinskim teniserima, ruski mediji zabranjeni

Organizatori trećeg grend slema u sezoni doneli su odluke koje se tiču ovogodišnjeg takmičenja u Londonu

Organizatori Vimbldona odlučili su da plate dve sobe za ukrajinske tenisere i njihove ekipe tokom trajanja trećeg grend slema u sezoni.

Nakon što su prošle godine zabranili učešće ruskim i beloruskim teniserima, iz Vimbldona su sada pronašli drugačiji način da u medijima istaknu svoju podršku Ukrajini.

Osim što će Vimbldon obezbediti čak dve sobe ukrajinskim teniserima, doniraće i po jednu funtu od svake prodate ulaznice kao pomoć Ukrajini. Sve to su odlučili da urade nakon što su prethodno omogućili ruskim i beloruskim takmičarima da učestvuju na turniru.

Predsednik Ol Inlgand kluba Jan Hjuit rekao je na godišnjoj konferenciji Vimbldona da je dozvola Rusima i Belorusima da igraju na Vimbldonu "verovatno najteža odluka koju je doneo otkako je na toj funkciji".

On je potvrdio da mediji iz Rusije i Belorusije neće moći da izveštavaju sa tog turnira, a rekao je i da će biti zabranjene njihove zastave, kao i poruke podrške za zemlje koje učestvuju u ratu. Hjuit je potvrdio i da su igrači počeli da potpisuju peticiju da neće iskazivati podršku Rusiji, Belorusiji ili ratu u Ukrajini, kao uslov da učestvuju na Vimbldonu. Takmičenje na Vimbldonu počeće 3. jula i trajaće do 16. jula.

Titulu u muškoj konkurenciji braniće srpski teniser Novak Đoković, a u ženskoj Ruskinja koja predstavlja Kazahstan, Elena Ribakina.