Sport

Halepova suspendovana zbog dopinga na Ju-Es openu

Rumunska teniserka Simona Halep suspendovana je jer joj je doping nalaz sa ovogodišnjeg Ju-Es opena bio pozitivan, saopštila je Međunarodna agencija za integritet tenisa.
Halepova suspendovana zbog dopinga na Ju-Es openuAP © Kirsty Wigglesworth

Kako je saopštila pomenuta agencija, Halepova je dostavila uzorak koji je podeljen na A i B uzorke, i u prvom je pronađen lek roksadustat koji je zabranjen od strane Svetske antidoping agencije (VADA).

Radi se o leku protiv anemije, koji povećava endogenu proizvodnju eritropoetina i stimuliše proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.

Simona Halep trenutno je deveta teniserka sveta, a najveći uspeh u karijeri ostvarila je kada je postala svetski broj jedan 9. oktobra 2017. godine.

U karijeri je osvojila 24 trofeja u singlu, uključujući i titule na Rolan Garosu (2018.) i Vimbldonu (2019).

Rumunka je u karijeri od turnirskih nagrada zaradila preko 40 miliona dolara i po tom parametru je treća teniserka svih vremena.

Teniserka se brzo oglasila na društvenim mrežama:

„Danas počinje meč mog života: borba za istinu. Obaveštena sam da sam pozitivna na supstancu koja se zove Roksadustat u vrlo niskim količinama, što je najveći šok u mom životu. Tokom čitave moje karijere, ideja o varanju mi nikad nije padala na pamet, to je potpuno suprotno vrednostima kojima sam učena. Suočena sa nepoštenom situacijom, osećam se zbunjeno i izdano.“

Rumunska teniserka dodaje da će istina izaći na videlo.

„Boriću se do kraja kako bi dokazala da nikad nisam svesno uzimala zabranjene supstance i verujem da će, pre ili kasnije, istina izaći na videlo. Ne radi se o titulama ili novcu. Radi se o časti i ljubavi prema tenisu koju sam razvila u poslednjih 25 godina, napisala je u saopštenju. 

image