"Putinov čovek" finansirao klub iz Premijer lige uprkos sankcijama Velike Britanije

"Gardijan" je ekskluzivno otkrio kako je poznati oligarh nastavio da finansira Everton nakon što je dobio zabranu ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo

Uzbekistansko-ruski oligarh Ališer Usmanov finansirao je fudbalski klub Everton dok mu je bio zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, otkriva "Gardijan".

Ovom oligarhu je u pismu Ministarstva unutrašnjih poslova u septembru 2021. rečeno da se njegovo prisustvo u Velikoj Britaniji "ne smatra pogodnim za javno dobro", ali čoveka kojeg su zapadni mediji opisivali kao "omiljenog oligarha Vladimira Putina", to nije sprečavalo u pomaganju premijerligaškog kluba.

Ta zabrana, za koju se u pismu navodi da ju je "lično uputila" tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, usledila je šest meseci pre nego što je biznismen sankcionisan nakon početka rata u Ukrajini. Evertonov odbor je znao za postojanje njegove zabrane putovanja – ali do sada ne javno.

U vreme kada je pismo nastalo, Usmanovov 26-godišnji nećak, Sarvar Ismailov, bio je u odboru Evertona, a Usmanovove kompanije su imale aktivne ugovore koji su "ubrizgavali" desetine miliona funti u klub iz Liverpula, i to putem niza sponzorskih ugovora.

To uključuje ugovore o pravima imena za klupski teren za trening, koji su prvobitno potpisani u januaru 2017, plus još jedan za Evertonov planirani novi stadion, najavljen u januaru 2020, kao i sponzorstvo ženskog tima Evertona.

Dokument o isključenju, koji iz "Gardijana" tvrde da su videli, po prvi put otkriva kako je Ujedinjeno Kraljevstvo smatralo Usmanova "nepoželjnim" šest meseci pre nego što su njegove navodne veze sa režimom Vladimira Putina dovele do toga da je stavljen na spiskove sankcija od strane britanske vlade, EU i SAD.

Nakon što mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo ulazak u zemlju, Usmanova je zatim javno sankcionisalo britansko ministarstvo inostranih poslova u martu 2022. kao deo obračuna Zapada protiv oligarha povezanih sa Putinom, kao deo odgovora na rat Rusije u Ukrajini.

Usmanov je tada opisao citiranje sankcija "Forin ofisa" kao "lažne i klevetničke optužbe koje narušavaju moju čast, dostojanstvo i poslovnu reputaciju" i obećao da će se boriti protiv toga. Međutim, on je odbio da komentariše pismo Ministarstva unutrašnjih poslova, u kojem se navodi da je vlada Velike Britanije postupila "nakon najpažljivijeg razmatranja".

Takođe, "Gardijan" navodi da je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova odbio da komentariše ovaj pojedinačni slučaj.