Sport

Ekvador – bez pritiska i očekivanja u Kataru

Južnoamerička selekcija koja nema pritisak na Mundijalu u Kataru jeste Ekvador. Borbeni Ekvadorci ne dolaze na Mundijal kao statisti, već su spremni da se bore do samog kraja.
Ekvador – bez pritiska i očekivanja u KataruGettyimages.ru © Franklin Jacome

Ekvador  će na Mundijalu u Kataru igrati bez svog najjačeg oružja – domaćeg terena.

Kito i nadmorska visina prestonice Ekvadora, često su bili nepremostiva prepreka za velike timove u Južnoj Americi, a svom nacionalnom timu idealno mesto za pravljenje baze koja vodi na Mundijal.

Istorija

Iako je često bio tvrd protivnik jačim i zvučnijim timovima, Ekvador je samo tri puta učestvovao na svetskim prvenstvima.

Sva tri puta u poslednjih 20 godina.

Ekvador je debitovao 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, četiri godine kasnije je ispao u osmini finala u Nemačkoj, a i 2014. godine u Brazilu je završio učešće u grupnoj fazi.

Put do Katara

U južnoameričkim kvalifikacijama, Ekvador je zauzeo četvrto mesto – poslednje koje direktno vodi u Katar.

Brazil je bio prvi sa 45 bodova, Argentina druga sa 39, Urugvaj je bio na trećem mestu sa 28, a Ekvador je imao dva boda manje, što je bilo dovoljno da se izbegne plej-of.

Najveće zvezde

Iskusni Ener Valensija će biti predvodnik ove ekipe u Kataru.

Napadač je igrao u Vest Hemu i Evertonu u Premijer ligi, a sada, kada je zakkoračio u četvrtu deceniju, nastupa za Fenerbahče.

Pervis Estupinjan je ove sezone stigao u Brajton, Pjero Hinsapije se odlično snašao u Bajeru iz Leverkuzena, a tu je i mladi Mojzes Kaisedo.

image