Engleska – fudbal se (po ko zna koji put) vraća kući

Ako neko ume da potpali vatru i napravi euforiju neverovatnih razmera – to su onda Englezi, pred svako veliko takmičenje u fudbalu.

Decenijama "vraćaju fudbal kući", a on nikako da se vrati. Sada, baš kao i na svake dve godine, Englezi su uvereni da je njihov trenutak.

Iako je kraj godine i vreme (pogotovo u Britaniji) u najmanju ruku promenjivo, temperatura na Ostrvu je došla do usijanja!

Englezi mesecima sanjaju o Svetskom prvenstvu, iščekujući novi napad na titulu šampiona, nespremni da se taj pokušaj, kao brojni prethodni, završi neuspehom.

Istini za volju, a i u njihovu odbranu, ovaj put imaju čime da potkrepe veru i nadanje.

Istorija

Engleska, toliko ponosna na fudbal i na činjenicu da se upravo na Ostrvu zakotrljala lopta, predugo čekaju na veliki, značajan uspeh na internacionalnom nivou.

I mlađe generacije Engleza govore samo o 1966. godini, kada je Engleska jedini put u svojoj istoriji došla do trofeja Svetskog prvaka.

Legendarni Bobi Mur je tada podigao "Trofej Žila Rimea", i niko nije verovao da će suša trajati više od pola veka.

Nakon plasmana u polufinale 2018. godine i poraza u finalu Evropskog prvenstva 2021. godine (na penale od Italije), probudila se nova nada na Ostrvu da su pred najvoljenijim sportskim timom u zemlji najbolji dani.

Put do Katara

Selektor Geret Sautgejt nije previše brinuo za plasman na Mundijal u Kataru.

U kvalifikacijama je Engleska igrala u Grupi I, sa Poljskom, Albanijom, Mađarskom, Andorom i San Marinom.

Grupu je završila kao prvoplasirani tim, sa šest bodova više od Poljske – u deset mečeva Englezi su upisali osam pobeda, uz dva nerešena rezultata, uz gol razliku +36 (samo tri primljena gola).

Engleska će u Kataru igrati u grupi sa Iranom, Velsom i selekcijom SAD.

Najveće zvezde

Sve oči u Engleskoj uprte su u Harija Kejna.

Kapiten reprezentacije i napadač Totenhema, godinama slovi za jednog od najboljih golgeteera današnjice, kojem je jedino "prokletstvo" klub – igra u Totenhemu, koji decenijama ne može da dođe do bilo kakvog značajnog pehara.

Kejn je u najboljim godinama, u konstantnoj formi i, što je vrlo važno, ovo mu je verovatno poslednja prilika da napadne trofej svetskog šampiona.

Neće samo od Kejna zavisiti napad Engleske, pošto će imati pomoć u Rahimu Sterlingu, Džerodu Bovenu, a tu su i mlade snage – Bukajo Saka i Fil Foden.

U veznom redu je kapiten Džordan Henderson, najtraženiji veznjak današnjice – Džud Belingem i sjajni „čekićar“ Deklan Rajs.