Poljska – iskustvo, čvrstina i Robert Levandovski

Ako je suditi po prethodnim godinama, Poljaci nemaju previše optimizma pred turnir u Kataru.

Ali, ako je iskusna ekipa, predvođena Robertom Levandovskim, izvukla pouke iz prošlosti, Poljaci mogu biti ozbiljna pretnja na predstojećem Mundijalu.

Iako godinama nemaju zapažen uspeh na internacionalnom nivou, dva treća mesta na Mundijalima (pre gotovo pola veka), ali i prisustvo jednog od najboljih napadača današnjice, govore da Poljaci imaju potencijal da zablistaju u Kataru.

Čvrsta i iskusna odbrana, prekaljeni golgeter i neuspesi sa prethodnih turnira, mogu biti savršen spoj na ovom Svetskom prvenstvu.

Istorija

Mundijal u Kataru biće deveti po redu za Poljake.

Najveći uspeh ostvarili su 1974. godine (a isti su ponovili osam godina kasnije) kada su osvojili treće mesto na turniru.

Iako imaju jednog od najboljih napadača današnjice, Poljaci nisu uspeli da se plasiraju na Mundijale u Južnoj Africi i u Brazilu, već su tek u Rusiji 2018. godine uspeli da zaigraju na najvećoj sceni.

Put do Katara

Poljaci su na teži način pronašli put do Katara, ali su na tom putu imali i olakšavajuću okolnost.

U grupnoj fazi su zauzeli drugo mesto, iza Engleza, a ispred Albanije, Mađarske, Andore i San Marina.

Drugo mesto je poslalo Poljake u plej-of, gde je trebalo da se sastanu sa Rusijom.

Kako je Rusija političkom odlukom isključena iz kvalifikacija, Poljaci su igrali samo u finalu plej-ofa, protiv Švedske, koju su pobedili sa 2:0.

Najveće zvezde

Javnost u Poljskoj sve nade polaže u Roberta Levandovskog.

Najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima ima 34 godine, ali u dresu Barselone pokazuje da, kada je on u pitanju, godine ništa ne znače.

Kapiten je svestan da je na zalasku karijere, pa će mu nastup u Kataru biti jedan od poslednjih značajnih u dresu sa nacionalnim grbom.

Ima podršku iskusnih saigrača – tu je Pjotr Zjelinski iz Napolija, golman Juventusa Vojćeh Ščensni, ali i talentovani Sebastijan Šimanski.