Sport

Španija – "crvena furija" nakon neuspeha, želi nazad na tron

Za razliku od prethodna dva nastupa na Mundijalima, kada su beležili velike neuspehe, Španci žele da ovoga puta opravdaju status jednog od favorita, te se bore za titulu šampiona sveta.
Španija – "crvena furija" nakon neuspeha, želi nazad na tronGettyimages.ru © Masashi Hara / Stringer

Fudbalska reprezentacija Španije će u Kataru upisati čak 16. učešće na Svetskim prvenstvima.

Daleko je Južna Afrika i Svetsko prvenstvo odigrano 2010. godine, kada su Španci bili na vrhu svetskog fudbala.

Bio je to prvi i jedini put da je "crvena furija" osvojila najvredniji trofej, ali je nakon toga bila u velikom padu.

Ipak, selektor Luis Enrike i njegovi izabranici već izvesno vreme forsiraju odličan fudbal i spremni su da vrate španski fudbal tamo gde priprada.

Odlične partije na nedavnom Evropskom prvenstvu (polufinale) i Ligi nacija (poraz u finalu), označile su povratak u vrh.

Istorija

Španija je, u svojoj bogatoj sportskoj, naravno i fudbalskoj istoriji, uvek važila za velikana. Nastup u Kataru biće im 16. na Svetskim prvenstvima.

Navedeni turnir iz 2010. godine u Južnoj Africi i osvajanje pehara namenjenom šampionu sveta, bio im je najveće dostignuće.

Pre toga, najveći domet bio im je četvrtfinale, do kojeg su stizali šest puta.

Ipak, na poslednja dva turnira, Španija se propisno obrukala i podbacila.

U Brazilu, 2014. godine, takmičenje su završili već u grupnoj fazi, pošto su ispred njih bili Holandija i Čile.

Četiri godine kasnije, na Mundijalu u Rusiji, sa samo jednom pobedom su uspeli nekako da prođu grupu, samo da bi ispali već u prvom narednom koraku, kada ih je iznenadio domaćin turnira, selekcija Rusije.

Put do Katara

Španija nije imala previše problema u kvalifikacijama, pošto je na dominantan način osigurala svoju kartu za predstojeći Mundijal.

U osam odigranih mečeva, upisali su šest pobeda, jedan remi i jedan poraz, sve to uz gol razliku 15:5.

Remizirali su sa Grčkom, dok im je poraz nanela Švedska.

Sa 19 osvojenih bodova, zauzeli su prvo mesto grupe B kvalifikacija, sa četiri boda ispred Švedske, a devet više su imali od Grčke.

Najveće zvezde

Tim im je dosta izbalansiran, sadrži nekoliko veoma iskusnih igrača, ali i veliki broj izuzetno mladih i talentovanih fudbalera.

Teško je izdvojiti nekog pojedinca, pošto se radi o skupini izuzetnih fudbalskih znalaca.

Kao i uvek, sredina terena je nešto što kod Španije privlači ogromnu pažnju, pa se tako u njoj izdvajaju igrači svetske klase poput Pedrija, Rodrija, Kokea, Tijaga Alkantare, Karlosa Solera, Pabla Gavija, Serđa Busketsa, Markosa Ljorentea...

Napad je nešto o čemu se dosta diskutuje, razlog je to što su im najbolje opcije Alvaro Morata, Đerar Moreno, Feran Tores, Dani Olmo, Mikel Ojarzabal...

U odbrani, pored golmana Unaja Simona i Davida de Hee, kvalitetom se izdvajaju igrači poput Paua Toresa, Hozea Gaje i Ajmerika Laporta.

image