Nemačka – Hansi Flik komanduje "manšaftom" i puca na najveće ciljeve

Ambicije sa selektorom Hansijem Flikom na klupu uvek su velike, pa će Nemačka pokušati da dođe do rekordne pete titule na Mundijalima.

"Fudbal je igra koja se igra 90 minuta i u kojoj na kraju pobede Nemci", legendarna je izjava Garija Linekera, engleskog napadača, koja je izrečena sa razlogom.

Retko koja nacija može da se pohvali statusom fudbalske velesile, kao što to može Nemačka.

Iako u ne toliko prepoznatljivom sastavu, tokom smene generacija, Nemačka igra fantastičan fudbal  i sposobna je da na dominantan način pobedi bilo koju reprezentaciju.

Sa klupe ih predvodi Hansi Flik, poznato ime koje je na klupi Bajerna osvojilo sve što se da osvojiti i koji nakon klupskog, želi da pokori i reprezentativni fudbal.

Nemačka će u Kataru već u grupi E imati dosta izazova, pošto se sastaje sa Španijom, Kostarikom i Japanom.

Istorija

Nemačka je do sada učestvovala na čak 20 Mundijala i to sa velikim uspehom. Propustili su samo dva Svetska prvenstva, prvo ikada organizovano 1930. godine, kao i ono 1950. godine.

Prvi put su šampioni sveta postali 1954. godine, kada su u finalu preokrenuli 0:2 od Mađarske.

Na svetski fudbalski krov peli su se još tri puta: 1974, 1990 i 2014. godine.

Preokretom su osvojili i šampionat 1974, kada su u finalu nadigrali Holandiju.

Kao domaćini, 1990. godine bili su bolji od čuvene selekcije Argentine u finalu, da bi 2014. godine u Brazilu, ponovo bili kobni po "gaučose", ovoga puta nakon produžetaka.

Ipak, Svetsko prvenstvo u Rusiji, odigrano 2018. godine, neće pamtiti po dobrom.

Prvi put su ispali u prvoj, grupnoj fazi takmičenja na Svetskim prvenstvima, pošto su ostvarili samo jednu pobedu i bili poslednji u grupi sa Švedskom, Meksikom i Južnom Korejom.

Put u Katar

Nemačka se na najubedljiviji način plasirala na šampionat u Kataru.

U grupi J predstavljali su pravi strah i trepet i potpuno su opravdali status apsolutnog favorita.

Upisali su devet pobeda i jedan poraz (od Severne Makedonije u Dujzburgu), uz gol razliku 36:4.

Bilo je utakmica poput one sa Lihtenštajnom, kada su deklasirali rivala sa 9:0, dok je Jermenija prošla nešto bolje, kada je bilo 6:0.

Od svih ekipa koje su se kao prvoplasirane u kvalifikacijama plasirale na SP, Nemačka je imala najviše bodova 27, koliko je imala i Danska, uz bolju gol razliku od Danaca.

Najveće zvezde

Većina igrača, čak i onih najboljih dolazi iz Bundeslige, tačnije minhenskog Bajerna.

Nemačka može da se pohvali da skoro na svakoj poziciji ima fantastičan odabir igrača, koji osim što su u karijeri osvajali najveća klupska takmičenja, imaju odličan odnos i partije u nacionalnom dresu.

Imaju verovatno najbolju golmansku liniju na prvenstvu, pošto su im u sastavu Manuel Nojer, Mark-Andre Ter Stegen i Kevin Trap/Bernd Leno.

U odbrani im se kvalitetom ističu Antonio Ridiger, Robin Gosens i Niklas Sule.

Nemci ipak najviše talenta poseduju „u vezi“, u koju polažu svoje najveće nade.

Jozua Kimih i Ilkaj Gundogan „držaće“ sredinu terena, dok će za probleme na protivničkoj polovini biti zaduženi Kai Haverc, Džamal Musijala, Liroj Sane, Tomas Miler, Serž Gnabri, Timo Verner...