Sport

Kostarika – sada je četvrtfinale pusta želja

Ostrvska zemlja je umela da predstavlja kamen spoticanja velikanima na Mundijalu, ali će na predstojećem u Kataru imati izuzetno težak zadatak.
Kostarika – sada je četvrtfinale pusta željaGettyimages.ru © +Michael Steele

Kostarika je zemlja koja sada već dug niz godina beleži kontinuitet u rezultatima i sada će treći put zaredom nastupati na Svetskom prvenstvu.

Ma u kom sastavu nastupali, fudbaleri ove zemlje čuvaju "kult" reprezentacije i igrači su uvek spremni da daju sve od sebe kako bi bili tvrd orah na koji će neko slomiti zube.

Sa klupe će ih predvoditi selektor Luis Fernando Suarez, koji ima velikog iskustva u vođenju latino zemalja, jer je prethodno bio selektor Kolumbije, Ekvadora, Perua, Hondurasa i Meksika.

Ipak, u Kataru ga očekuje vraški težak zadatak, pošto se u grupi E sastaje sa Španijom, Nemačkom i Japanom.

Istorija

Kostarika je u svojoj fudbalskoj istoriji upisala za sada pet nastupa na Svetskim prvenstvima.

Prvi put ih je Mundijal upoznao 1990. godine, kada su došli do osmine finala. Usledile su dve eliminacije u grupnim fazama, bilo je to 2002. i 2006. godine.

Najveći uspeh, Kostarika je ostvarila 2014. godine, na šampionatu u Brazilu.

Vođeni velikom podrškom sa tribina, uspeli su da budu prvi u grupi ispred selekcija kakve su Italija, Engleska i Urugvaj.

U osmini finala su savladali Grčku nakon penala, da bi ih u četvrtfinalu Holandija zaustavila tek nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Četiri godine kasnije, u Rusiji, nisu uspeli da ponove takav uspeh, ali daleko od toga da su se obrukali.

Nakon uvodnog poraza od Srbije, nesrećno su izgubili od Brazila sa 2:0, primivši golove u 91. i 97. minutu, da bi u poslednjem kolu, uspeli da remiziraju sa Švajcarskom 2:2.

Put do Katara

Kostarika je kartu za Katar obezbedila tek nakon plej-of faze kvalifikacija.

Iako su odigrali dobru treću rundu kvalifikacija KONKAKAF-a, sa 25 bodova zauzeli su četvrto mesto (ispred njih su bili SAD, Meksiko i Kanada).

Kanada i Meksiko su imali tri boda više od Kostarike, dok su SAD imale bolju gol razliku.

U plej-ofu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, sastali su se sa selekcijom Novog Zelanda, koju su uspeli da pobede sa 1:0, ranim golom Kempbela u trećem minutu susreta.

Najveće zvezde

Kostarika je oduvek imala zanimljiv tim, u kojem je bilo svetski poznatih i priznatih igrača, a tako će biti i ovoga puta.

Većina reprezentativaca igra im u američkoj MLS ligi, dok nekolicina igrača igra i u kvalitetnim evropskim klubovima.

Golman Kejlor Navas će pokušati i u Kataru da odbranama bude lider i spasilac ove ekipe. Nije najbolja stvar kada vam je golman najbolji igrač, ali je Navas zaista jedan od potcenjenijih čuvara mreže na svetu.

Pored njega, izdvajaju se Džoel Kempbel, legendarni Brajan Ruiz i mladi Dževison Benete.

Kempbel je član meksičkog Leona, a tokom karijere igrao je za Arsenal, Betis, Viljareal, Olimpijakos, Sporting...

Sjajna leva noga ga još uvek služi i očekuje se da bude udarno oružje ove selekcije u napadu.

Brajan Ruiz je neko ko je u samom zalasku karijere, ali se Kostarikanci nadaju da on ima još šta da pruži u Kataru. Sa svojih 37 godina, doprinosi iskustvom, ako ne na terenu, onda u svlačionici ili na klupi, što može dosta značiti mlađim igračima.

Jedan takav je Dževison Benete, 18-godišnji fudbaler koji nastupa za Sanderlend i koji predstavlja pravu napast sa pozicije levog krila.

image