Sport

Japan – u Kataru sa minimalnim nadama, ali "samuraji" se nikada ne predaju

Nacija u kojoj se zna šta ko i koliko radi, neko ko se neće predavati tako lako...
Japan – u Kataru sa minimalnim nadama, ali "samuraji" se nikada ne predajuGettyimages.ru © Alex Grimm

"Samuraji" žele da ponove partije sa Mundijala u Rusiji, kada su izborili plasman u osminu finala, ali im sreća nije bila naklonjena na žrebu, pošto u Kataru imaju gotovo nemoguću misiju za tako nešto.

Japan nije reprezentacija sa preteranim fudbalskim pedigreom ili vanserijskim kvalitetom.

Odlukom žreba, imaće veoma težak zadatak, pošto će se u grupi E sastati još sa Nemačkom, Španijom i Kostarikom, pa su im šanse za prolaz u nokaut fazu, ravne nuli.

Pred selektorom Hađimeom Morijasuom, koji je na klupi Japana od 2018. godine, jeste nemoguća misija, ali treba očekivati zanimljiv fudbal i utakmice ove reprezentacije.

Istorija

Japan će u Kataru upisati sedmo učešće na Svetskim prvenstvima u fudbalu.

Nemaju prebogatu i predugačku istoriju, pošto su se prvi put na Mundijalu pojavili tek 1998. godine.

U šest dosadašnjih nastupa, tri puta su turnir završavali u grupnoj fazi, a tri puta su stizali do osmine finala (2002, 2010. i 2018. godine).

Na prošlom Mundijalu odigranom u Rusiji, Japan je uspeo da prijatno iznenadi u grupnoj fazi, pošto su savladali Kolumbiju, a bili ispred Senegala i Poljske.

Takođe, dobrano su namučili tada najbolje rangiranu selekciju na svetu – Belgiju, od koje su u osmini finala izgubili sa 3:2.

Put do Katara

Japan se na dominantan način plasirao na ovogodišnje Svetsko prvenstvo.

U grupi F u drugoj rundi azijskih kvalifikacija, u osam mečeva upisao je isto toliko pobeda, uz 46 postignutih i samo dva primljena gola.

Potom, u trećoj rundi kvalifikacija, Japan je na deset mečeva ostvario sedam pobeda tj. 22 boda, što je bilo jedan manje od prvoplasirane Saudijske Arabije, ali sedam više od trećeg mesta, pa su "samuraji" izbegli baraž i direktno obezbedili učešće na Mundijalu.

Najveće zvezde

Velike nade Japanci polažu u napad, gde će pod lupom biti partije Takumija Minamina i Takefuse Kuba. Minamino je nekadašnji fudbaler Liverpula, a trenutno član Monaka.

Tokom karijere je igrao i za Salcburg i Sautempton, pa se slobodno može reći da je prva violina reprezentacije Japana i neko od koga treba očekivati da bude lider na terenu i van njega.

Takefusa Kubo je neko o kome se dosta pričalo u svetu fudbala, zbog velikog talenta i visina koje je mogao dostići.

Prošao je omladinski pogon Barselone, potom potpisao za Real Madrid, ali nije ispunio očekivanja u meri u kojoj su se nadali fudbalski stručnjaci na Pirineju.

Real Madrid ga je slao na brojne pozajmice u La Ligi, gde se solidno snalazio u dresovima Viljareala, Majorke i Hetafea.

U finišu letnjeg prelaznog roka ove godine, potpisao je trajni ugovor sa Real Sosijedadom, za koji je debitovao golom, a kako ima tek 21 godinu, jasno je da je daleko od toga da se smatra propalim talentom, već da su najbolje godine i period fudbala tek pred njim.

Pored Minamina i Kuboa, u redovima Japana treba obratiti pažnju i na Maju Jošidu koji igra za Šalke, Gaku Šibasakija iz Leganesa, Genkija Haragučija iz Union Berlina, Daičija Kamadu iz Frankfurta, Takumu Asana (nekadašnjeg fudbalera Partizana, a sada člana Bohuma), kao i Juju Osaku, člana Visel Kobea...

image