Belgija – "crveni đavoli" u Kataru napadaju trofej

Od reprezentacije prebogate veoma kvalitetnim igračima, koji imaju iskustva igranja u najjačim klubovima na svetu, ali i onim znatno mlađim i talentovanim za koje će tek da se ozbiljnije čuje, očekuju se samo najveće stvari, što ume biti svojevrstan teret koji ih je sputavao proteklih godina.

Jedan od najvećih favorita za osvajanje trofeja svetskog šampiona u fudbalu, na Svetskom prvenstvu u Kataru, svakako je selekcija Belgije.

"Crveni đavoli" će upisati svoj 14. nastup na Mundijalima, a zanimljivo je da su u poslednja dva beležili napredak i završavali korak dalje od prethodnog turnira. Ako budu ispoštovali tu tradiciju, igraće finale.

Sa razlogom se reprezentacija Belgije smatra gigantom i favoritom u svetu fudbala, ma koja utakmica ili takmičenje bilo u pitanju.

Tako će biti i na predstojećem SP u Kataru, na koje tim koji sa klupe predvodi Roberto Martinez, putuje sa velikim ambicijama.

Istorija

Belgija je upisala 13 nastupa na Svetskim prvenstvima do sada, uključujući i prvi Mundijal u Urugvaju 1930.

Tada su završili u grupi, a na naredna tri turnira (1934, 1938. 1942.) beležili su plasman u osminu finala.

Znali su Belgijanci u svojoj istoriji da imaju takozvane crne rupe, odnosno period kada ih nije baš bilo na fudbalskoj svetskoj mapi. Ipak, bilo je i trenutaka kada su znali iz drugog ili trećeg plana prijatno da iznenade i poput takmičenja iz 1986. godine, zauzmu četrto mesto.

Nakon prvog Mundijala u ovom veku, kada su eliminisani u osmini finala, propustili su prvenstva u Nemačkoj i Južnoj Africi.

Međutim, veliki povratak imali su u Brazilu 2014. godine i stigli su čak do četvrtfinala.

Najveći uspeh na Svetskim prvenstvima imali su na prethodnom, kada su u Rusiji kao provplasirana ekipa prošli u nokaut fazu, potom eliminisali Japan i Brazil, stigli do polufinala, gde ih je savladala Francuska sa 1:0.

Potom su u meču za treće mesto savladali Englesku i tako ostvarili najveći rezultat u svojoj reprezentativnoj istoriji.

Put do Katara

Belgija je jedna od retkih selekcija koje su bez poraza izborile plasman na predstojeće Svetsko prvenstvo.

Uzevši u obzir da se radi o evropskim kvalifikacijama, taj podatak daje dodatni značaj.

U osam odigranih mečeva, upisali su šest pobeda i dva remija, uz gol razliku 25:6.

To im je bilo više nego dovoljno za prvo mesto u grupi ispred Velsa, Češke, Estonije i Belorusije.

Romelu Lukaku je bio najefikasniji u kvalifikacijama sa pet pogodaka, Vanaken je postigao tri, dok su po dva puta golove postizali Kristijan Benteke, Kevin de Brujne, Torgan Azar, Denis Praet i Leandro Trosar.

Najbolji meč odigrali su protiv Belorusije, koju su kao domaćini pregazili sa 8:0.

Najveće zvezde

Iako možda neki od najboljih igrača i nosioca igre Belgije, nisu u formi kao što je to bio slučaj na prošlom Svetskom prvenstvu, oni još važe za svetske lidere na svojim pozicijama.

Prva violina tima je svakako Kevin de Brujne.

Mozak Mančester sitija jedan je od najkreativnijih fudbalera na svetu i način na koji on vidi i igra fudbal je unikatan i često briljantan.

Očekuje se da igra Belgije u velikoj meri zavisi od onoga koliko i kako je vodi ovaj fudbaler.

U moru ostalih talentovanih igrača Belgije, valja izdvojiti još nekoliko imena.

Jedno je Juri Tilemans, vezista Lelstera, koji je stasao u kompletnog, a samim tim i traženijeg veznog igrača u prethodnim prelaznim rokovima.

Tibo Kurtoa je kvalitet i snaga Belgije na golu.

Nakon nestvarne sezone sa Real Madridom, u kojoj je u ogromnoj meri učestvovao i pomogao "Los blankosima" u osvajanju Lige šampiona i La Lige, iz Belgije očekuju da Kurtoa iste ili slične partije prikaže i u nacionalnom dresu.

Romelu Lukaku je neko ko bi upravo u dresu reprezentacije mogao da potraži povratak na staze stare slave.

Do prošle godine jedan od najboljih napadača na planeti, doživeo je ogroman zaokret, pa je morao da se vrati u Inter, gde pokušava da oživi svoju karijeru.

Svetsko prvenstvo u Kataru moglo bi u velikoj meri u tome da mu pomogne, pa treba posebnu pažnju obratiti na njega.

Kad smo kod oživljavanja karijere i dokazivanja kvaliteta, nemoguće je ne spomenuti Edena Azara.

Azar je propustio ogromnu količinu utakmica prošlih godina u dresu Reala, pa se nada da će uspeti da se nametne selektoru Belgije Martinezu kao lider i igrač koji potezom može rešiti utakmicu, a time steći samopouzdanje i formu kako bi spasao ostatak karijere.