Sport

Maroko – ogroman talenat i impresivne kvalifikacije kao zvezde vodilje u Kataru

Grupa F na Mundijalu u Kataru biće jedna od najzanimljivijih za gledanje, prosto iz razloga jer su sve četiri selekcije dovoljno kvalitetne da međusobno pariraju i pobede ostale rivale.
Maroko – ogroman talenat i impresivne kvalifikacije kao zvezde vodilje u KataruGettyimages.ru © Richard Heathcote

Reprezentacija Maroka upisaće šesti nastup na Svetskim prvenstvima, a na predstojećem će pokušati da pre svega ponovo partije sa prošlog, ali i probaju da odu korak dalje.

Kada se priča o potencijalnim iznenađenjima na Svetskom prvenstvu u Kataru, retko kome na pamet pada selekcija Maroka.

Ipak, fudbalska reprezentacija ove zemlje ne sme se smatrati nekakvim totalnim autsajderom, već vrlo lako može otkinuti bodove, na papiru mnogo jačima od sebe.

Na mestu selektora je Valid Regragui, koji je zamenio Vahida Halilhodžića u avgustu ove godine, pa će imati ogroman pritisak da nasledi čoveka koji je ovu selekciju odveo u Katar.

Takođe, izazov će predstavljati i veoma kvalitetni protivnici, pošto će Maroko u grupi F na Svetskom prvenstvu koplja ukrstiti sa Belgijom, Hrvatskom i Kanadom.

Istorija

Maroko će u Kataru upisati šesti nastup na svetskim prvenstvima. Prvi put su se plasirali 1970. godine, kada su ostvarili jedan bod i učešće završili u grupnoj fazi.

Najveći uspeh ostvarili su 1986. godine na turniru u Meksiku, kada su bili jedno od najprijatnijih iznenađenja, pošto su u grupi bili ispred Engleske, Poljske i Portugalije.

Ipak, u osmini finala, prevelik zalogaj bila je Zapadna Nemačka, koja ih je savladala sa skromnih 1:0 i to golom Lotara Mateusa u 88. minutu susreta.

Maroko je imao sušni period od četiri Svetska prvenstva koja su propustili (2002, 2006, 2010. i 2014.).

Ipak, vratili su se sa stilom i na Mundijalu u Rusiji uspeli da pariraju gigantima. Počeli su turnir razočaravajućim porazom od Irana, primivši gol u 95. minutu.

To ih nije obeshrabrilo, pa su u naredna dva meča pomrsili račune velikoj Španiji. Od Portugalije su izgubili minimalnim rezultatom, dok su sa "crvenom furijom" odigrali nerešeno 2:2.

Put do Katara

Maroko je odigrao odlične kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i pružao partije koje im mogu služiti kao zvezda vodilja, kako bi trebalo da igraju u Kataru.

U drugoj fazi afričkih kvalifikacija, upisali su svih šest pobeda, uz gol razliku 20:1.

Usledila je treća faza, u kojoj su se sastali sa selekcijom DR Konga, koju su u dvomeču nadigrali sa 5:2 i tako izborili kartu za najveći turnir.

Najveće zvezde

Za ovu selekciju igra nekoliko igrača koji brane boje najboljih klubova na svetu.

Ašraf Hakimi svakako je jedan od njih, a pored toga što je član PSŽ-a, Hakimi je možda i najbolji igrač na poziciji desnog beka u čitavom svetu fudbala.

Nesreća po Maroko je što im još jedan vrhunski fudbaler igra na toj poziciji, pa će morati formaciju i sastav da kroje malo drugačije.

U pitanju je Nuser Mazraui, dete Ajaksa i odnedavno član minhenskog Bajerna.

Ova reprezentacija prebogata je talentom i u napadu, gde će se za mesto u startnih 11 i pozicije za golove boriti: Hakim Zijeh (Čelsi), Jusuf En Nesiri (Sevilja), Ez Abde (Osasuna/Barselona), Munir el Hadadi (Hetafe, nekada član Barse i Sevilje).

image