Sport

Brazil – zemlja fudbala

Zemlja zvana fudbal. Karneval, kolevka fudbalske igre u pravom smislu te reči i rasadnik mađioničara sa "bubamarom" u nogama.
Brazil – zemlja fudbalaGettyimages.ru © Koji Watanabe

Brazil je decenijama gradio ime najveće fudbalske sile i, bez obzira na sada već dugi period bez uspeha, čvrsto drži taj status.

Najtrofejnija selekcija na Mundijalima, nakon blago rečeno neuspeha u prethodnim izdanjima, spremna je da povrati ugled favorita koji će se ravnopravno boriti za trofej sa elitnim reprezentacijama.

Istorija

Brazil je jedina selekcija koja je nastupala na svakom Svetskom prvenstvu, rekorder je po broju osvojenih pehara – ima ih čak pet.

Prvi put su "boginju" podigli 1958. godine u Švedskoj, kada se svet upoznao sa momkom imena Edson Arantes do Nasimento. Mnogo poznatiji će biti po nadimku Pele i vremenom će izrasti u najboljeg fudbalera 20. veka, ako ne i svih vremena.

Pele je predvodio saigrače do još dva naslova svetskih šampiona, dok su poslednji put Brazilci bili na tronu 2002.

Tada su se do titule prošetali zahvaljujući Ronaldu, Rivaldu, Ronaldinju, Robertu Karlosu, Kafuu, Žilbertu Silvi...

Čak 11 puta bili su učesnici polufinala, a pored pet trofeja imaju i dva utešna srebra.

Devet puta su trijumfovali na Kopa Americi, u četiri navrata najbolji bili na Kupu konfederacija, dok im je nedavno, upravo Nejmar sa mlađim kolegama doneo prvo i dugo čekano olimpijsko zlato, kojim je kompletirana kolekcija sa svih najvećih fudbalskih takmičenja.

Put do Katara

Brazil je, u skladu sa renomeom, bio najdominantnija reprezentacija u kvalifikacijama za Mundijal.

Odigrao je jednu utakmicu manje od predviđenog jer je duel sa Argentinom prekinut u ranoj fazi i nikada nije ponovo odigran, pa je na 17 mečeva osvojio 45 bodova i na dominantan način završio kvalifikacije.

Nestvarne brojke pratile su Titeove momke tokom tog perioda – 14 pobeda, tri remija, 0 (nula) poraza, 40 postignutih i samo pet primljenih golova.

Nejmar je osam puta tresao protivničke mreže, Rišarlison šest i Brazil je nastavio trend pojavljivanja na svakom svetskom prvenstvu od njegovog osnivanja.

Najveće zvezde

Ne postoji deo terena na koji možete pogledati i ne videti neku istinsku zvezdu kada igra Brazil. Imao je "selesao" tokom istorije neke neverovatne generacije i ova bi mogla da dostigne slavu svojih prethodnika.

Za to je, naravno, potrebno osvojiti najvažniji pehar u svetu fudbalu i velike nade polažu se u Nejmara.

Tridesetogodišnji momak na pragu je da ispiše istoriju, preskoči legendarnog Pelea i postane najbolji strelac u istoriji brazilske reprezentacije. Nedostaju mu samo dva pogotka i to bi mogao da učini već u Kataru.

Kada je Vinisijus junior, čovek odluke u finalu Lige šampiona i zvezda Real Madrida, druga violina u timu, onda znate koliki luksuz ima selektor Tite.

Toliki da verovatno neće zvati jednog Gabrijela Žezusa iz Arsenala, da među stativama ima dva golmana svetske klase (Ederson i Alison), kao i sijaset spektakularnih pojedinaca na ostalim pozicijama.

Kapiten je Tijago Silva, tu su još Markinjoš i Eder Militao u odbrani, Kazemiro, Lukas Paketa i Fabinjo u veznom redu, a o napadu i da ne pričamo.

Pored Nejmara i Vinisijusa, Srbija će morati da se suoči i sa Rišarlisonom, Entonijem, Rafinjom, Mateusom Kunjom, Robertom Firminom i Rodrigom.

image