Sport

Švajcarska – veliki dužnik i sudbinski rival "orlova"

Sudbinska povezanost Srbije i Švajcarske na svetskim prvenstvima ogleda se ne samo u određenom broju tamošnjih reprezentativaca čiji su koreni na ovim prostorima ili su čak i rođeni na teritoriji naše zemlje, već i u činjenici da "orlovi" drugi put uzastopno voditi bitku sa Švajcarcima za plasman u nokaut fazu
Švajcarska – veliki dužnik i sudbinski rival "orlova"Getty © Catherine Ivill

Ne postoji navijač Srbije koji se ne seća 22. juna 2018. i duela u Kalinjingradu koji je pripao "crvenom krstu" nakon burnog preokreta.

Švajcarska je zahvaljujući Džerdanu Šaćiriju i Granitu Džaki, igračima koji i te kako imaju veze sa nekoliko uvodnih redaka ovog teksta, pobedila 2:1 i omogućila sebi da grupu završi ispred Srbije, a iza Brazila.

Sudija Feliks Brih im je umnogome pomogao jer nije dosudio očigledan jedanaesterac nad Aleksandrom Mitrovićem u drugom poluvremenu, pri rezultatu 1:1.

Osim po kardinalnoj grešci nemačkog arbitra, duel će ostati upamćen i po potezu Šaćirija i Džake koji su pobedonosni pogodak proslavili gestikulacijom dvoglavog orla.

Ne meri se, naravno, Švajcarska kao fudbalska selekcija samo u odnosu sa Srbijom, već i po tome šta predstavlja na evropskoj mapi.

U pitanju je jedna multinacionalna grupa ljudi, ali kompaktna i pre svega fanatična celina na zelenom pravougaoniku.

Sada ih predvodi Murat Jakin, čovek koji dobro zna kakav je osećaj biti deo zemlje iz koje nisu tvoji roditelji.

Istorija

Te 2018. godine, Švajcarci su sakupili pet bodova u grupi, ali su zaustavljeni već na sledećem koraku. Nisu se osetili toliko carski u Sankt Peterburgu, gde je Švedska izvojevala minimalni trijumf (1:0) pogotkom Emila Forsberga.

U Kataru će 12. put učestvovati na Mundijalima, ali nikako ne uspevaju da ponove uspehe iz sredine prošlog veka.

Najbolji plasman im je četvrfinale 1934, 1938. i 1954. godine.

Da njihov fudbalski kvalitet konstantno raste potvrđuje i plasman među osam najboljih na prethodnom Evropskom prvenstvu, ali i fantastični nastupi u Ligi nacija.

Švajcarska je redovan član elitnog takmičenja u Ligi nacija i treba izdvojiti vezane trijumfe nad Portugalijom, Španijom i Češkom u poslednjih nekoliko meseci.

Put do Katara

Švajcarci u 21. veku nisu učestvovali samo na prvom SP u Japanu i Južnoj Koreji, nakon čega kreće njihova serija koja i dalje traje.

Jakin je na klupi nasledio Vladimira Petkovića i doneo potrebnu svežinu, pa je selekcija završila evropske kvalifikacije kao prva u grupi C, ispred Italije.

Crveno-beli su iz osam utakmica sakupili 18 bodova, dva više od aktuelnog evropskog šampiona koji je završio kao drugoplasirani, a na kraju i ostao bez Mundijala.

Zabeležili su Muratovi momci pet pobeda i tri remija, a dva od ta tri došla su upravo protiv "azura".

Čak 15 datih i samo dva primljena gola, kao i trijumfi nad Severnom Irskom, Bugarskom i Litvanijom, bili su dovoljni da se overi viza za Katar.

Najveće zvezde

Ako za jednu reprezentaciju možemo da kažemo da nema apsolutno nijednu veliku zvezdu, već da svoju snagu izvlači iz tima, onda je to sigurno Švajcarska.

Godinama su se pod Alpima trudili da im jezgro ekipe bude više igrača, delom i jer nisu imali tako klasnog pojedinca, a delom i jer je to uvek bolji recept za dolazak do rezultata.

I dalje je Šaćiri najzvučnije ime, iako već neko vreme ne igra na elitnom nivou.

Granit Džaka je stub Arsenala (najbolji igrač "tobdžija" ove sezone), ali i Švajcarske, kapiten i neko ko svojom energijom nosi čitav sastav.

Bril Embolo je "udarna igla" u špicu napada, a pomažu mu Haris Seferović i Đibril Sou.

Pored njih tu su još Jan Zomer, Fabijan Šer, Manuel Akanđi, Remo Frojler, Denis Zakarija...

image