Sport

Stadion Lusail

"Lusail ajkonik stadion" je fudbalski stadion kapaciteta 80.000 sedećih mesta u gradu Lusailu u Kataru. Na njemu će 18. decembra biti igrano finale Svetskog prvenstva.
Stadion LusailGettyimages.ru © David Ramos

Najveći je stadion u Kataru i jedan od osam objekata koji su renovirani ili izgrađeni za predstojeći Mundijal.

Nalazi se na 23 kilometara severno od Dohe, fizički pomalo podseća na gnezdo i deo je jednog od najmodernijih kvartova u čitavim Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izgradnja je počela 11. aprila 2017. godine i, pored lokalnih, učestvovale su građevinske kompanije iz Kine. Dizajnirale su ga britanske kompanije "Foster i partneri" i "Populus", kao i svi ostali stadioni biće klimatizovan zahvaljujući solarnim panelima i biće potpuno u skladu sa propisima za očuvanje životne sredine.

Izgradnja je kasnila, ali je završena i "Lusail stadion" će biti domaćin 10 utakmica na prvenstvu, uključujući i veliko finale.

Na njemu će igrati i reprezentacija Srbije 24. novembra, kada će protivnik biti Brazil.

Za sada je poznato da će na istom mestu još biti organizovane utakmice Argentina – Saudijska Arabija, Argentina – Meksiko, Portugalija – Urugvaj, Saudijska Arabija – Meksiko i Kamerun – Brazil.

Otvaranje je upriličeno 9. septembra ove godine tokom Superkupa Egipta i Saudijske Arabije i to je bila generalna proba pred Svetsko prvenstvo. Utakmicu su igrali Al Hilal koji je šampion Saudijske Arabije i Zamalek koji je prvak Egipta.

Kao i većina drugih stadiona na kojima će biti igrano prvenstvo, "Lusail" je od Globalnog sistema procene održivosti (GSAS) dobio ocenu pet zvezdica za dizajn i konstrukciju.

Brojni mediji širom sveta izveštavali su o nehumanim uslovima života i rada radnika koji su gradili stadione u Kataru.

Britanski "Gardijan" je objavio da je, otkako je ova zemlja dobila organizaciju Svetskog prvenstva, poginulo 6.500 radnika, uglavnom migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke.

"Skaj sport" je uradio dokumentarni film o uslovima radnika, pa je nekadašnji kapiten Mančester junajteda, a sada novinar navedene televizije Gari Nevil, istakao da je "šokiran" onime što je video u Kataru.

Zbog toga je i kompanija "Humel" odlučila da kreira "nevidljive" dresove za reprezentaciju Danske, u čast "nevidljivim žrtvama", dok su iz organizacionog odbora prvenstva demantovali ovakve navode i istakli da osuđuju "trivijalizaciju njihovog truda i istinske posvećenosti cilju da zaštite zdravlje i sigurnost 30.000 radnika koji su izgradili stadione".

image