Sport

El Bajt stadion

"El Bajt stadion" je fudbalski stadion kapaciteta 60.000 sedećih mesta u gradu El Koru u Kataru. Na njemu će biti otvoreno Svetsko prvenstvo i igrana prva utakmica, kao i jedno polufinale 14. decembra.
El Bajt stadionGettyimages.ru © David Ramos

Drugi je po veličini stadion u Kataru, posle "Lusaila" i jedan od osam objekata koji su renovirani ili izgrađeni za predstojeći Mundijal.

Nalazi se na otprilike 35 kilometara od Dohe, dizajnirala ga je kompanija "Dal El-Handasah" iz Bejruta, a izgradnja je poverena italijanskim građevinskim firmama.

Značajna razlika ovog stadiona u odnosu na druge jeste što će imati pokretni krov i moći će da se pretvara u "dvoranu", ukoliko vremenski uslovi to budu zahtevali. Arhitekte su za inspiraciju prilikom dizajniranja stadiona imale nomadske narode Katara i okoline.

Sva mesta na tribinama biće pokrivena krovom, već je objavljeno da je za premijernu utakmicu Mundijala između Katara i Ekvadora rasprodat čitav kontigent karata, ali će po okončanju takmičenja kapacitet biti smanjen na 32.000 sedećih mesta, dok će skinute stolice biti donirane drugim zemljama ili postavljene u objekte koji se grade za Azijske igre 2030.

Otvaranje stadiona upriličeno je 30. novembra prošle godine, premijernom ceremonijom na Arapskom kupu. Igrale su reprezentacije Katara i Bahreina, a domaćin i aktuelni šampion Azije izbegao je dramu i pobedio minimalnim rezultatom (1:0), zahvaljujući golu Abdulaziza Hatema u 69. minutu.

Utakmici je prisustvovao i emir Katara šeik Tamim bin Hamad El Tani, kojem su društvo pravili predsednik Fife Đani Infantino, nekoliko šefova država i određeni predsednici članica Svetske fudbalske asocijacije.

Za sada je poznato da će, pored otvaranja, na istom mestu biti organizovane utakmice Maroko – Hrvatska, Engleska – SAD, Španija – Nemačka, Holandija – Katar i Kostarika – Nemačka.

Kao i većina drugih stadiona na kojima će biti igrano prvenstvo, "El Bajt" je od Globalnog sistema procene održivosti (GSAS) dobio ocenu pet zvezdica za dizajn i konstrukciju.

Brojni mediji širom sveta izveštavali su o nehumanim uslovima života i rada radnika koji su gradili stadione u Kataru.

Britanski "Gardijan" je objavio da je, otkako je ova zemlja dobila organizaciju Svetskog prvenstva, poginulo 6.500 radnika, uglavnom migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke.

"Skaj sport" je uradio dokumentarni film o uslovima radnika, pa je nekadašnji kapiten Mančester junajteda, a sada novinar navedene televizije Gari Nevil, istakao da je "šokiran" onime što je video u Kataru.

Zbog toga je i kompanija "Humel" odlučila da kreira "nevidljive" dresove za reprezentaciju Danske, u čast "nevidljivim žrtvama", dok su iz organizacionog odbora prvenstva demantovali ovakve navode i istakli da osuđuju "trivijalizaciju njihovog truda i istinske posvećenosti cilju da zaštite zdravlje i sigurnost 30.000 radnika koji su izgradili stadione".

image