Sport

Stadion 974

"Stadion 974" jedan je od dva u Dohi, glavnom gradu Katara, na kojem će biti igrane utakmice Svetskog prvenstva. Ovaj objekat ima kapacitet od 40.000 sedećih mesta i poseban je jer je prvi privremeni stadion u istoriji FIFA svetskih prvenstava.
Stadion 974Gettyimages.ru © David Ramos

Nalazi se u kvartu Ras Abu Abud u Dohi, koncept stadiona dizajnirao je španski studio "Fenvik Iribaren", izgrađen je na veštačkom rtu, na obali od 450.000 kvadratnih metara.

Ima modularni dizajn i uključuje 974 reciklirana kontejnera za otpremu u znak poštovanja prema industrijskoj istoriji lokacije i međunarodnom pozivnom broju za Katar (+974).

Izgradnja je počela 2017. godine, a pored Španskih dizajnera, u izgradnji ovog jedinstvenog čuda učestvovale su i kompanije iz Katara, Velike Britanije i Nemačke.

Neki od kontejnera sadrže stadionske pogodnosti kao što su kupatila i štandovi sa hranom. Transportni kontejneri i sedišta sa tribina kasnije će biti demontirani i donirani kao pomoć drugim nerazvijenim zemljama u svetu.

Prvobitno ime glasilo je "Ras Abu Abud stadion" zbog dela grada u kojem se nalazi, ali je prilikom otvaranja ono promenjeno u "Stadion 974".

Ono je upriličeno 20. novembra 2021, da bi 10 dana kasnije i zvanično pušten u rad na Arapskom kupu, utakmicom između UAE i Sirije.

Na predstojećem Mundijalu biće domaćin duelu Srbije i Švajcarske, kao i susretima Meksiko – Poljska, Portugalija – Gana, Francuska – Danska, Brazil – Švajcarska i Poljska – Argentina.

Za razliku od ostalih stadiona na kojima će biti igrano prvenstvo, "Stadion 974" od Globalnog sistema procene održivosti (GSAS) nije dobio ocenu pet pet zvezdica za dizajn i konstrukciju, već četiri.

Brojni mediji širom sveta izveštavali su o nehumanim uslovima života i rada radnika koji su gradili stadione u Kataru.

Britanski "Gardijan" je objavio da je, otkako je ova zemlja dobila organizaciju Svetskog prvenstva, poginulo 6.500 radnika, uglavnom migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke.

"Skaj sport" je uradio dokumentarni film o uslovima radnika, pa je nekadašnji kapiten Mančester junajteda, a sada novinar navedene televizije Gari Nevil, istakao da je "šokiran" onime što je video u Kataru.

Zbog toga je i kompanija "Humel" odlučila da kreira "nevidljive" dresove za reprezentaciju Danske, u čast "nevidljivim žrtvama", dok su iz organizacionog odbora prvenstva demantovali ovakve navode i istakli da osuđuju "trivijalizaciju njihovog truda i istinske posvećenosti cilju da zaštite zdravlje i sigurnost 30.000 radnika koji su izgradili stadione".

image