Sport

Inter je prvi finalista Lige šampiona!

Šesti put u istoriji kluba "nerazuri" će igrati u finalu elitnog evropskog takmičenja
Inter je prvi finalista Lige šampiona!© Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Fudbaleri Intera prvi su finalisti ovogodišnje Lige šampiona, pošto su u revanšu ponovo pobedili gradskog rivala Milan (1:0) i prošli ukupnim rezultatom 3:0.

Inter je pred revanš imao velike šanse za plasman u finale posle odlične utakmice pre šest dana na istom mestu, pa sada čeka boljeg iz drugog dvomeča u kojem se u sredu sastaju Mančester siti i Real Madrid (1:1).

Plavo-crni će šesti put igrati za najveći evropski trofej, do sada su ga podizali u dva navrata, poslednji put 2010. godine pod Žozeom Murinjom, kada je pokupljeno svih šest pehara u jednoj sezoni.

I ne samo to, veliki uspeh su začinili četvrtom pobedom u derbijima "dela Madonina", što se nikada do sada u istoriji nije dogodilo.

Duel na stadionu "Đuzepe Meaca" počeo je napadima Intera, ali je prvu veliku priliku imao Milan i to u 10. minutu.

Posle jedne sumnjive situacije, po levom boku je sjajno prošao Sandro Tonali. Vratio je povratnu do Brahima Dijaza, koji je gađao donji desni ugao, ali se golman Andre Onana bacio i spasao svoj tim.

Tom prilikom kao da je unapred definisana igra u prvom poluvremenu – "rosoneri" su konkretnije pretili, ali nisu mogli da stvore dovoljno dobre pozicije.

Najbolju šansu imao je u finišu prvog poluvremena povratnik Rafael Leao, koji je posle sjajnog solo prodora šutirao pored desne stative.

Već u sledećem napadu istakao se i golman Milana Majk Menjan, sprečivši Edina Džeka da pogodi glavom za Inter i praktično reši pitanje prvog finaliste.

Mreže su do odmora mirovale, a onda je domaćin uradio ono što je bilo najbolje – potpuno je "umrtvio" ritam u nastavku. Apsolutno se ništa nije dešavalo u prvih 20 minuta drugog poluvremena, ali je sve rešeno u 73. minutu.

Rezervista Romelu Lukaku je nekako uspeo da doturi loptu do Lautara Martineza, ovaj iskosa sa leve strane šutirao u bliži ugao i matirao golmana za veliko slavlje većine prisutnih na stadionu.

Do kraja nije bilo previše uzbuđenja i izabranici Simonea Inzagija mogli su da počnu da proslavljaju veliki uspeh.

Finale Lige šampiona na programu je 10. juna na "Olimpijskom stadionu Ataturk" u Istanbulu.

  • 16. maj 2023 • 22:51

    22:51

    90+3' Kraj utakmice! Inter je u finalu Lige šampiona!

    Inter je i u revanšu pobedio gradskog rivala Milan 1:0 i sa ukupnih 3:0 otišao u finale elitnog takmičenja!

  • 22:36

    78' Martinez umalo do drugog gola

    Ponovo je kapiten domaćih imao priliku da overi pobedu, sada je Menjan ipak uspeo da ga spreči.

  • 22:32

    74' GOOOL! Lautaro vodi Inter u finale!

    Pitanje pobednika ovog dvomeča definitivno je rešeno – Inter vodi 1:0. Posle dodavanja rezerviste Romelua Lukakua, Lautaro Martinez je pogodio bliži ugao za veliko slavlje Intera.

  • 22:27

    69' Milan blizu šanse

    Posle centaršuta sa desnog boka, Leao je pokušao da spusti loptu do Žuniora Mesijasa, ali je malo nedostajalo da kreira šansu.

  • 22:24

    65' Inter potpuno umrtvio igru

    Apsolutno ništa značajno se nije desilo od nastavka meča. Inter je umrtvio igru i korača ka finalu Lige šampiona.

  • 22:14

    56' Prvi žuti karton na utakmici

    Pokušavao je sudija Klemon Turpan da bez kartona kontroliše susret, preskočio nekoliko oštrih startova, ali je u 56. minutu pokazao prvu javnu opomenu – u beležnicu je upisan Malik Tio.

  • 22:04

    46' Počelo drugo poluvreme na stadionu "Đuzepe Meaca"

    Za sada nema promena u timovima Intera i Milana.

  • 21:48

    45' Kraj prvog poluvremena

    U prvom poluvremenu derbija između Intera i Milana nije bilo golova (0:0).

  • 21:39

    40' Posle zatišja bura – nova šansa, Menjan sačuvao Milan

    Sada velika prilika na drugoj strani i opet izuzetna intervencija golmana. Džeko je posle prekida bio najviši u skoku, šutirao glavom, a Majk Menjan pokazuje zašto je jedan od najboljih čuvara mreže na svetu.

  • 21:37

    38' Velika šansa za Leaa

    Pokazao je Portugalac koliko je neugodan i značajan za igru Milana. Dočekao je konačno dobru situaciju i dovoljno prostora. Lako se oslobodio Bastonija, ali je onda šutirao pored desne stative.

image