Sport

Ćavi o treniranju svojih prijatelja: Bolne odluke sam donosio, ali profesionalizam je primaran

Španski stručnjak na klupi Barselone Ćavi Ernandez, izjavio je da je tokom dve sezone morao da donosi teške odluke u trenucima dok je trenirao svoje prijatelje sa kojima je nekada igrao na terenu
Ćavi o treniranju svojih prijatelja: Bolne odluke sam donosio, ali profesionalizam je primaranGetty © Angel Martinez

Drugu godinu od kako je preuzeo mesto šefa struke Barselone, Ćavi je uspeo da osvoji titulu u domaćem prvenstvu.

Početkom godine, Barselona je podigla i pehar namenjen šampionu Superkupa Španije.

Mnogi su bili skeptični kada je Ćavi preuzimao Barselonu i pitali se da li će moći da funkcioniše kao trener svojim nekadašnjim saigračima (Buskets, Pike, Roberto, Alba...)

"Biti trener svojim prijateljima, igračima sa kojima sam do skoro igrao bilo je veoma izazovno. Situacija u kojoj moram da im kažem da neće igrati, nije bila ni najmanje laka. Mnogo bolnih odluka sam morao da donese. Ipak, tako funkcioniše pozicija trenera, profesionalizam mora biti iznad svega", izjavio je Ćavi.

Nekadašnji kapiten i lider Barse, uspeo je u toj misiji, a zanimljivo je da su sem Roberta, svi ostali vrlo brzo rešili da napuste klub, oproste veliki novac i u ogromnoj meri finansijski rasterete budžet kluba.

Tako je Barselona uspela da smanji platni trošak sa 650 na 450 miliona evra, što će im omogućiti da u letnjem prelaznom roku pokušaju da svoje redove pojačaju igračima kakvi su Mesi, Gundogan, Karasko, Neves, Kanselo...

image