Sport

"Đoković neće biti kažnjen zbog natpisa o Kosovu, ali ovo ne sme da se ponovi"

Predsednik Teniskog saveza Francuske istakao je da osvajač 22 grend slema mora da na terenu ostane neutralan i ne sme da šalje političke poruke
"Đoković neće biti kažnjen zbog natpisa o Kosovu, ali ovo ne sme da se ponovi"Getty © Clive Mason / Staff

Novak Đoković neće biti kažnjen zbog natpisa na kameri posle pobede u prvom kolu Rolan Garosa. Srpski teniser je tada napisao "Kosovo je srce Srbije, stop nasilju" i time ukazao na dramatična dešavanja, koja se odvijaju na severu Kosova i Metohije.

Očekivano, mnogima se ta poruka nije dopala, albanski političari iz Prištine su tražili da bude kažnjen, a sada je postalo jasno da od toga neće biti ništa.

Đokovićeva poruka zasmetala je i francuskoj ministarki sporta, koja je kritikovala Novaka, a o svemu je govorio i Žil Moreton, predsednik Teniskog saveza Francuske.

"Etička povelja Federacije tiče se korisnika licenci Federacije, a ne međunarodnih igrača. Kada su na konferenciji za novinare, imaju pravo da se izjasne u svim oblastima. S druge strane, na terenu smo želeli da igrači nemaju političku poziciju. Mnogo smo razgovarali sa Đokovićevom ekipom, ovo ne sme da se ponovi. Trenutno nema kazni. Znamo da je emotivan, ali morate ostati neutralni na terenu", saopštio je Moreton za francuski "Telematan".

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera prethodno je kritikovala Đokovića zbog njegovog poteza, ističući da politika treba da ostane van teniskog terena.

"To nije bilo prikladno, direktorka turnira Ameli Morezmo je razgovarala sa njim, sa njegovim timom, ne sme da se ponovi. Postoji princip neutralnosti terena, igre. Ovo se ne sme ponoviti", rekla je Udea-Kastera.

image